TUZLANSKI KANTON

Na biro se vraćaju sezonski radnici koji u zimskom periodu ne mogu naći posao

Husejnović: Oslobođeni naknade

Piše: O. MUJKIĆ

18.1.2018

Prema podacima Biroa za zapošljavanje Srebrenik, tokom prošlog mjeseca povećan je broj nezaposlenih. Posljednjeg dana decembra na evidenciji ove ustanove bilo je 7.798 osoba, što je za 38 više u odnosu na prethodni mjesec.  

Prema riječima Sanele Husejnović, šefice Biroa, do povećanja ukupnog broja nezaposlenih došlo je zbog prijavljivanja većeg broja sezonaca iz građevinskog sektora koji su u zimskim mjesecima bez posla.

Također, Husejnović ističe da je povećan priliv broja nezaposlenih i zbog ostvarivanja povlastica zdravstvenog osiguranja.

- Prema odluci Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, od ove godine su od plaćanja godišnje premije zdravstvenog osiguranja u iznosu od 20 KM oslobođene i nezaposlene osobe. Tako da se s ciljem ostvarivanja ove povlastice na Biro prijavljuju i osobe koje nikada do sada nisu bile na evidenciji ove ustanove - kazala je Husejnović.

Tokom prošlog mjeseca iz evidencije je izbrisano 205 osoba, od čega 106 po osnovu zapošljavanja, dok su se u istom periodu na evidenciju ove ustanove prijavile 234 osobe. U strukturi nezaposlenih i dalje dominiraju kvalificirani radnici, kojih je trenutno evidentirano 2.921, a potom slijedi 2.352 niskokvalificiranih i 1.890 sa srednjom stručnom spremom.

Na evidenciji se nalaze i 183 polukvalificirana radnika, 11 visokokvalificiranih, 17 s višom i 424 s visokom stručnom spremom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.