TUZLANSKI KANTON

Tuzlanski kanton: Olakšano stipendiranje učenika škola za deficitarna zanimanja

U građevinskoj struci nedostaju zidari, fasaderi, moleri

M. Mu.

18.1.2018

S ciljem afirmacije stipendiranja djece koja se školuju za deficitarna zanimanja, Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o izmjenama i dopunama odluke o utvrđivanju uvjeta, kriterija i postupka dodjele stipendija braniocima i članovima njihovih porodica.  

Dopunsko pravo

Naime, da bi se omogućilo dobivanje stipendija i djeci s lošijim prosjekom ocjena koja se školuju za deficitarna zanimanja, Vlada TK opredijelila se da promijeni ograničavajući faktor i time dopunsko pravo iz oblasti boračke zaštite omogući i ovoj djeci.

Izmjenama i dopunama prethodne odluke pristupilo se u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, odakle je pribavljen spisak deficitarnih zanimanja.


SKOPLJAK: Javni poziv. SKOPLJAK: Javni poziv

- Mi ćemo do kraja januara ići s javnim pozivom za ovu godinu. Ponovo smo u budžetu planirali milion KM za dodjelu stipendija. Postojećom odlukom imali smo eliminacioni faktor. Dakle, da oni učenici srednjih škola koji imaju prosjek ispod 3,5 ne mogu učestvovati na našem javnom pozivu. Ovim izmjenama i dopunama odluke smanjujemo taj prosjek. Za ova deficitarna zanimanja nismo postavili nikakav uvjet kad je u pitanju uspjeh u školi - istakao je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja.

Pekari i tokari

Kada su u pitanju deficitarna zanimanja, u rudarskoj struci to su zanimanja rudar i rudarski tehničar, u građevinskoj struci keramičar, izolater, zidar, fasader, moler, tesarokrovopokrivač. U ugostiteljskoj struci nedostaje konobara, poslastičara, pekara, turističkih tehničara, dok je u mašinskoj struci manjak zavarivača i tokara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.