TUZLANSKI KANTON

Uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i čišćenje terena: U TK lani deminirana 629.733 kvadrata

Donatori finansirali čišćenje 46 posto ukupne deminirane površine

Piše: E. SKOKIĆ

24.1.2018

U protekloj godini na području TK dvije osobe smrtno su stradale u minskim poljima, dok su timovi Civilne zaštite, Oružanih snaga i donatorskog deminiranja uspjeli očistiti 629.733 kvadratna metra kontaminirane površine.  


Skromna sredstva

Poredeći ostvarene rezultate s ranijim godinama, dinamika deminiranja je sporija, a uzroci su mnogobrojni. Naime, u 2017. godini bio je mali odaziv donatora, odnosno donirana sredstva bila su poprilično skromna.

- Učešće donatora u procesu deminiranja je opet bilo najizdašnije. Donatori su finansirali 46 posto ukupne površine očišćene od mina. Riječ je o donatorima iz Njemačke, Japana, Norveške i SAD - kaže Dragan Pelemiš, v. d. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite u četiri projekta deminirala su 111.267 kvadratnih metara površine, timovi Oružanih snaga 225.211 u šest projekata, a donatorskim deminiranjem očišćena su 293.254 kvadratna metra površine u devet projekata.

Federalni A tim i Odjeljenje za kontradiverzionu zaštitu (KDZ) MUP-a TK uništili su gotovo 4.500 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), 1.500 komada različitih pirotehničkih sredstava i 115 kilograma eksploziva.

Na osnovu ostvarenih rezultata u 2017. godini, Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla, u saradnji sa BH MAC-om i Federalnom upravom civilne zaštite, sačinila je plan deminiranja u 2018. godini. Prema statističkim podacima, još oko 3,5 miliona kvadratnih metara sumnjive površine nalazi se na području TK i neophodno je pristupiti procesu deminiranja. 

Ambiciozan plan

- Zavisno od raspoloživih sredstava, timovi CZ, Oružane snage i donatori odabrat će prioritetne zadatke. Riječ je o projektima čija je ukupna površina oko 3.600.000 kvadrata. To je ambiciozan plan, ali nismo htjeli odbaciti s liste nijedan projekt za koji su općine smatrale da je bitan. Ekipe Civilne zaštite i Oružanih snaga će odabrati projekte s liste za koje budu zainteresirani, a ostatak plana ponudit ćemo donatorima - pojašnjava Pelemiš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.