TUZLANSKI KANTON

Elmir Krivalić napravio kulturni bum u Živinicama

Piše: S. Mumić

10.2.2018

Mladi akademski glumac Elmir Krivalić u avgustu prošle godine imenovan je za direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC) Živinice i otad ovaj gradić doživljava kulturni preporod. Njegovim dolaskom Živinice postaju prepoznatljive kao grad kulture, pozorišta, filma, umjetnosti... Sve zahvaljujući Krivaliću, koji je unio novu energiju i ima jasan cilj koji su prepoznali i Živiničani, ali i kulturni radnici.

Za manje od pola godine u BKC-u održani su brojni kulturni događaji. U međuvremenu, realiziran je projekt "Upalimo svjetlo u kulturi“, u okviru kojeg je urađena savremena scenska i LED rasvjeta, pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti, a uskoro slijedi uređenje ljetne bašte, mokrih čvorova i stolarije. 

- Umjetnička sezona 2017./2018. počela je u septembru manifestacijom „Četvrtkom u pozorište 2017“, u okviru koje je odigrano sedam predstava, a ubrzo zatim ugostili smo nekoliko pozorišta iz naše zemlje, ali i regiona. Upriličili smo niz promocija knjiga, među kojima je i „Čuvarkuća“ Tarika Đođića, čime smo obilježili oktobar - mjesec knjige. BKC Živinice u novembru je producirao i svoj projekt “Vrh svijeta - DJ Šampinjon“ autora Muharema Vojnikovića Muhe, koji ne prestaje mamiti osmijehe našoj dječici. Decembar je bio u znaku manifestacije ''Dani dijaspore'' - kazao je Krivalić.

Trenutno se radi na osnivanju prvog centra za zdravo i kreativno odrastanje, koji je koncipiran tako da djeca kroz igru i zabavu uče o umjetnosti.


 

- Trenutno radimo na novom teatarskom projektu, u aprilu nas očekuje Festival srednjoškolskog teatra BiH, a maj će, zasigurno, biti namijenjen dječici, za kada je planiran Arts Kids fest. Ljudi koji imaju priliku odlučivati o nečemu, definitivno, moraju imati kristalno jasnu viziju, a svoj posao shvatiti kao misiju - ističe Elmir. 


Pohvale Harisa Pašovića

 

Čuveni bh. režiser Haris Pašović nedavno je u medijima i putem društvenih mreža pohvalio Krivalićev rad. Kazao je da je Krivalić odličan glumac, ali nije imao dovoljno posla u Sarajevu, pa je otišao Živinice i preuzeo BKC.

- Za kratko vrijeme napravio je pravi kulturni preporod u Živinicama - proizvodi nove predstave, poziva predstave na gostovanja, organizira radionice... Uz sve to, igra u filmovima i serijama. Impresivno -napisao je Pašović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.