TUZLANSKI KANTON

Vlada TK s premijerom Begom Gutićem na čelu odbrojava posljednje sate?!

Arhiv/Ilustracija

E. Sk .

16.2.2018

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić za subotu, 17. februara, u 9.30 sati zakazao je sjednicu hitnog karaktera na kojoj će biti  usvojen dnevni red.

No, u svjetlu posljednjih događanja na sjednici Predsjedništva SDA BiH u Sarajevu, odnosno uvođenja Povjereništva u KO SDA Tuzlanskog kantona, gotovo je izvjesno da će sjednica hitnog karaktera biti samo s jednom tačkom dnevnog reda – izglasavanje povjerenja Vladi TK s premijerom Begom Gutićem (SDA) na čelu.  

Naime, Mirsad Kukić, donedavni predsjednik KO SDA TK, odavno nije u dobrim odnosima s Gutićem koji se, navodno, priklonio klanu Bakira Izetbegovića. Njihov javni sukob potkraj prošle godine spretno je gurnut pod tepih, ali je nakon posljednjih previranja u SDA i smjene Kukića, pitanje Gutićeve smjene ponovo aktuelizirano.

Nezvanično se pominje kako je osiguran dovoljan broj glasova zastupnika u Skupštini TK za smjenu premijera Gutića i njegove vlade, a ostaje da se vidi ko će biti predlagač takve tačke dnevnog reda i s kakvim obrazloženjem.

Inače, Gutićevo imenovanje za premijera aminovao je upravo Kukić, u vrijeme dok je bio predsjednik KO SDA TK. Vlada je u dosadašnjem mandatu pretrpjela nekoliko rekonstrukcija, a trenutno u njoj participiraju ministri iz SDA, SBB-a, S BiH, NS Radom za boljitak i BPS-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.