TUZLANSKI KANTON

Smijenjena Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s Begom Gutićem

E. SKOKIĆ

17.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: A. Bajrić

18.25 Završena sjednica, u 19.20 sati zakazana nova

Završena je 47. sjednica Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj je smijenjena Vlada TK na čelu s Begom Gutićem.

U međuvremenu je zakazana 48. sjednica Skupštine TK hitnog karaktera, koja će početi u 19.20 sati i na kojoj će biti imenovana nova Vlada TK.

Novi premijer bit će Jakub Suljkanović, a iz bivšeg saziva u novoj Vladi TK trebali bi ostati Bahrudin Hadžiefendić, Zlatan Muratović, Osman Puškar, Mirsad Gluhić, Ivana Kulić i Husein Topčagić.

Vrlo vjerovatno će u Vladi TK ostati i Zoran Jovanović, dok će novi ministri biti Enes Gegić i Miralem Nuhanović, dok će ostati upražnjene pozicije u tri ministarstva.

18.08 Imenovanje nove Vlade TK očekuje se u toku večeri

Zastupnici u Skupštini TK sa 20 glasova smijenili su Vladu TK na čijem je čelu u protekle tri godine bio Bego Gutić (SDA).

Protiv ovakve odluke bila su trojica zastupnika, dok je suzdržanih bilo 11. 

U toku večeri očekuje se imenovanje nove Vlade TK, a dužnost premijera trebao bi preuzeti Jakub Suljkanović, koji je u smijenjenoj Vladi bio ministar finansija.

16.49 Neko večeras izlazi iz kuće "Velikog brata"

Prije drugog kruga diskusija, zastupnicima su se obratili ministri Hasan Fehratović, Srđan Mićanović, Fahrudin Skopljak i Zoran Jovanović te premijer Bego Gutić.

Ministar Skopljak je slikovito rekao kako neko večeras izlazi iz kuće "Velikog brata", a da drugi ulaze, aludirajući na činjenicu da su pojedini zastupnici govorili kako je Skupština TK gledanija od "Zadruge", "Parova", "Velikog brata" i drugih šou programa.

Još uvijek aktuelni premijer Bego Gutić hvalio je rezultate svog rada, ali i bavio se određenim neutemeljenim insinuacijama. Na koncu se zahvalio svima, jer mu je jasno kako će prilikom glasanja biti smijenjen.

Na prijedlog Midhata Čauševića (SDA), predsjednik Skupštine TK Senad Alić dao je pauzu u trajanju od 30 minuta.

15.05 SDA je pogubila konce, valjaju se u blatu

Na stalno spočitavanje i prebacivanje odgovornosti na SBB, predsjednik Kluba SBB-a Fuad Hadžimehmedović rekao je da je problem u SDA i činjenici da se ta stranka raspada, te da SBB poštuje izbornu volju građana.

- Dobili ste zahtjev za sazivanje Skupštine TK na kojem nema naših potpisa. I sada svjedočimo nečemu što je nastalo u Sarajevu. Ali ne u tornju, nego na mnogo nižem nivou, u Centrali SDA. SDA je pogubila konce, ne samo u TK, već u USK, ZDK, BPK i Kantonu Sarajevo. Očito da ste se prekombinirali, isključujete svakog ko se usprotivi ili ne misli kao jedan ili dva čovjeka. Mi ćemo se mjeriti po većini - rekao je Hadžimehmedović.

Alen Karić iz SDP-a pitao je članove SDA "gdje im je sada Alija i ideologija".

- Valjate se u blatu i valjate u blatu sve stanovnike ove zemlje - kazao je Karić. 


13.40 Održana je vanredna pres-konferencija KO SDA, na kojoj je rečeno kako će svi trenutni članovi SDA koji podrže smjenu Vlade TK automatski biti isključeni iz stranke.

Također, i svi ministri SDA koji ostanu u novoj Vladi TK bit će isključeni iz stranke.

Sudeći po pres-konferenciji, na strani premijera Gutića ostali su ministri Fahrudin Skopljak, Abdulah Zukić, Srđan Mićanović i Hasan Fehratović, dok nije bilo ministara Jakuba Suljkanovića i Huseina Topčagića.

13.05 Gutić sumnja u ustavnost postupka

Nastavljena je hitna sjednica Skupštine TK. Za riječ se javio premijer Bego Gutić, koji se pozvao na Ustav F BiH i zatražio da se utvrdi ustavnost postupka sazivanja sjednice.

Odmah nakon izlaganja premijera Gutića, uslijedila je nova polusatna pauza zbog vanredne pres-konferencije SDA.

12.15 Usvojen dnevni red

Usvojen je dnevni red Skupštine TK hitnog karaktera. Za tačku dnevnog reda o smjeni Vlade TK glasalo je 20 zastupnika, dok ih je 10  bilo suzdržano.

Uskoro kreće diskusija o smjeni Vlade TK.

11.25 Još uvijek se nije glasalo o dnevnom redu Skupštine TK hitnog karaktera.

- Čauševića boli činjenica da SDA ima problema. Ovo nije potez SBB-a. Nemojte okretati teze. Nismo učestvovali ni u kakvom dogovoru o novoj većini. Potpise smo vidjeli jutros. Ne možete za svoje probleme optuživati drugu političku partiju. Nije se niko iz SBB-a miješao u rad SDA, nije niko iz SBB-a potpisao papir za sazivanje sjednice - rekao je Fuad Hadžimehmedović.

Premijer Bego Gutić se po drugi put obratio poslanicima.

- Nismo dobili obrazloženje dnevnog reda grupe poslanika koji su delegirali tačku dnevnog reda o smjenu Vlade TK - rekao je on.

Na prijedlog Midhata Čauševića (SDA) data je pauza u trajanju od 30 minuta. 

11.11 Premijer TK Bego Gutić izjavio je da ga je iznenadilo sazivanje hitne sjednice Skupštine TK, jer nikakva elementarna nepogoda nije pogodila to područje.

Midhat Čaušević (SDA) se bezrazložno i neargumentirano  okomio na SBB, zanemarujući izvor problema u SDA, dajući opaske uličarskim rječnikom. 

Predsjednik Kluba SBB-a Fuad Hadžimehmedović podsjetio je Čauševića da je pripadnik akademske zajednice i naveo mu da niko iz SBB-a nije pregovarao o tobožnjim prelascima zastupnika iz SDA u SBB.

- To jednostavno nije naša praksa. Mi smo ušli s pet zastupnika, a imamo isto toliko. Koliko ima SDA - upitao je Hadžimehmedović.

10.50 Još uvijek nije usvojen dnevni red hitne Skupštine TK. U međuvremenu je, na zahtjev SDP-a, data pauza, a SDP je održao pres-konferenciju na kojoj su istaknuli kako se oni neće valjati u blatu SDA, te da će ostati suzdržani prilikom glasanja.

Predsjednik Kluba SBB-a Fuad Hadžimehmedović u nastavku sjednice rekao je kako je "elementarna nepogoda zvana SDA pogodila Tuzlanski kanton", te je zamolio predsjednika Skupštine TK da spriječi citiranje Statuta SDA na Skupštini TK.

Diskusija je nastavljena, a uskoro će se glasati o dnevnom redu.

Sudeći po potpisima poslanika u Skupštini TK, premijer Bego Gutić ima podršku trenutno samo tri poslanika iz SDA i to Midhata Čauševića, Muamera Zukića i Mustafe Abdulahovića.

Preostali poslanici SDA  potpisali su zahtjev za smjenu premijera Gutića što ukazuje na duboki razdor unutar SDA.

9.40 Počela je hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj će se raspravljati o povjerenju Vladi ovog kantona,  s Begom Gutićem (SDA) na čelu. 

S obzirom na to da je Mirza Omerdić jučer isključen iz Stranke demokratske akcije, novi predsjednik Kluba poslanika SDA Midhat Čaušević odmah je na početku sjednice zatražio 15-minutnu pauzu.

Pauza je zatražena kako bi se dostavio spisak poslanika koji su tražili hitnu sjednicu.

Potpisi poslanika koji su tražili hitnu sjednicu

Potpisi poslanika koji su tražili hitnu sjednicu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.