TUZLANSKI KANTON

Skandalozni prijedlozi vladajuće garniture u Tuzli: Mijenjaju Poslovnik o radu i Etički kodeks zbog odmazde prema opoziciji

E.Sk.

19.2.2018

Prijedlogu izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća i Etičkom kodeksu, o kojem će se odlučivati na sjednici zakazanoj za srijedu, 21. fabruara 2018. godine, prema mišljenju predstavnika opozicionih stranaka, mogu pozavidjeti čak i totalitarni režimi.

Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a, navodi kako je nedavno Milorad Dodik, predsjednik RS, zbog „verbalnog delikta“ kaznio svog potpredsjednika Ramiza Salkića s oduzimanjem 20 posto plaće, dok prema prijedlogu Etičkog kodeksa, vijećnici u Gradskom vijeću zbog izgovorenih riječi, povišenog tona ili iznošenja podataka iz privatnog života mogu biti kažnjeni i a oduzimanjem pola vijećničkog paušala ili 250 KM mjesečno.

Kasumović je upozorio na činjenicu da je pomenutim prijedlogom omogućeno sekretaru Gradskog vijeća da u Etičkom kodeksu ima pravo glasa, bez obzira na to što je sekretar državni službenik i što nije dobio mandat od glasača.

- U suštini, ovdje je princip kadija te tuži, kadija ti sudi, jer o eventualnim prekršajima vijećnika odlučivat će predsjedavajući, zamjenik predsjedavajućeg, vijećnik iz reda nacionalnih manjina, sekretar Vijeća i predsjednici klubova. Napravili su sve da i u ovom tijelu imaju većinu, a mi čak razmišljamo o mogućnosti da ne prisustvujemo sjednicama dok se ovakav prijedlog Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa ne izmijene ili stave van snage ukoliko budu usvojeni – kaže Elvir Kasumović.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ističe kako je ta stranka dobila dva mandata na prošlim izborima, ali da je trenutno u Vijeću ostao sam jer se drugi vijećnik, kako kaže, priklonio većini. Pošto BOSS trenutno ima jednog vijećnika, navodi Ajanović, njemu neće biti omogućeno da učestvuje na sjednicama Kolegija i da bude član komisije koja će odlučivati o eventualnim povredama Etičkog kodeksa.

- BOSS-u s jednim vijećnikom to nisu omogućili, ali jesu predstavniku nacionalnih manjina koji je također sam u Vijeću. SDP, očito, putem parlamentarne većine namjerava u svrhu političke odmazde da oduzme stečena izborna prava opoziciji. Takvim postupanjem, SDP namjerava djelovati protivno zakonima i ustavnim odredbama. Iz svih navedenih razloga smatram da se ovakav prijedlog mora povući s dnevnog reda sjednice zakazane za srijedu – kaže Mirnes Ajanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.