TUZLANSKI KANTON

Prvo obraćanje premijera TK: Građani se ne trebaju bojati

S današnje konferencije za medije

E. Ma.

20.2.2018

U Tuzli je danas održana pres-konferencija nove Vlade Tuzlanskog kantona, na kojoj se novinarima obratio novi premijer Jakub Suljkanović.

On je novinarima rekao da je Vlada TK danas imala svoju prvu radnu sjednicu.

- Želim poručiti građanima da se ne boje za finansijsku stabilnost i rad Vlade, koji neće biti dovedeni u pitanje. Rad Vlade ima podršku skupštinske većine od 20 zastupnika, te postoji koordinacija za sve poslove. S druge strane, želim reći da će Vlada TK raditi prema ranije usvojenim programskim rješenjima i usvojenom budžetu. Mi već imamo usvojene ključne dokumente i neće moći doći do nekog radikalnog zaokreta i promjena - kazao je Suljkanović.

Dodao je da će Vlada biti brzo kompletirana.

- Nismo htjeli da idemo na rješavanja određenih popunjavanja jer želimo kvalitetna kadrovska rješenja. Ipak, svi resori funkcioniraju veoma dobro, jer imamo iskusne kadrove koji su vodili Vladu kada nije bilo nijednog ministra. Dakle, niko ne treba da se boji, sve će funkcionirati - kazao je Suljkanović.

On je rekao da je njegova misija da odvede ovu vladu do izbora, a poslije će vidjeti šta će biti.

Podsjetimo, tokom vikenda, na vanrednoj sjednici, Skupština Tuzlanskog kantona izglasala je nepovjerenje Vladi TK, na čijem čelu je bio premijer Bego Gutić iz SDA. Nakon toga imenovana je nova Vlada, a dužnost premijera preuzeo je Suljkanović, koji je kasnije isključen iz SDA.

Suljkanović je danas govorio i o razlozima zbog čega je srušena bivša Vlada. 

- Mogu vam reći, kao profesionalac od 27 godina poslovnog života u raznim preduzećima i institucijama da nisam nikada dobio ni tražio neku funkciju od SDA. Ove pozicije sam se prihvatio samo iz razloga da se potpuna nestabilnost i anarhija ne uvede. Da nije formirana ova vlada s ovom većinom, u TK bi bio haos, jer prethodna Vlada nije imala saradnju sa Skupštinom, zbog čega su bili problemi u radu vlasti - rekao je novi premijer ovog kantona.

Istaknuo je da se može uvesti samo vještačka nestabilnost od pojedinaca i grupa kojima je to u interesu. 

Suljkanović nije želio pretjerano komentirati medijske navode o isključivanju iz SDA, rekavši da je o svemu saznao iz medija.

Provode se aktivnosti u vezi s eksplozijom u Banovićima

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić kazao je da se provode aktivnosti u vezi s eksplozijom koja se desila u diskoteci QM u Banovićima.

- Istraga će pokazati da li je napad povezan s aktuelnim zbivanjima - rekao je Topčagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.