TUZLANSKI KANTON

Kasumović: Uzmite nam paušal, opet ćemo govoriti šta mislimo

S jučerašnje sjednice GV Tuzla: Pozicija ipak provela svoje

E. SKOKIĆ

22.2.2018

Većina u Gradskom vijeću (GV) Tuzla usvojila je, po mnogima, kontroverzne izmjene i dopune Etičkog kodeksa. Kontroverznog, kako je obrazloženo, zbog mnogih razloga, između ostalog, i sastava Etičkog odbora, u kojem će pozicija imati većinu jer će u tom tijelu, između ostalih, biti i sekretar Vijeća, što prije izmjena i dopuna nije bio slučaj.

Iza rešetaka

- Najbolji sinovi ove zemlje živote su dali za demokratiju, za slobodu. Nas odmah možete kazniti sa 50 posto od vijećničkog paušala, jer ćemo mi uvijek govoriti ono što mislimo. Tražit ćemo da se o ovome očituju OHR i ambasade u BiH, jer je ovo uvod u jednu vrstu totalitarizma - kazao je Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a.


Kasumović: Gubitak slobode

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, istakao je da iza izmjena i dopuna stoje jedan ili dvojica ljudi, nije ih imenovao, ali je konstatirao da će oni, vjerovatno, završiti iza rešetaka.

- Teža povreda Etičkog kodeksa je povišen ton, priča o privatnom životu, iznošenje neistina... No, ko će to izmjeriti i čime nečiji povišen ton? Etički kodeks se nije smio donositi na ovakav način. Trebali smo ga svi usaglasiti i usvojiti - stav je Ajanovića.

Tokom rasprave vijećnici su navodili da je moguće da s usvojenim izmjenama i dopunama kazne i za istupe u javnosti one koji nemaju veze sa sjednicama ili ako ne dođu na skupove u organizaciji Grada Tuzla. 

- Zaista ne vidim vezu Martina Lutera Kinga (Luther) i Tuzle i zašto bih morao, uz dužno uvažavanje, biti pored njegove biste kada to organizira gradonačelnik. Onda možemo ići i na mevlud kod nane Fate Orlović, jer je i ona svojevrstan borac za ljudska prava i slobode - kazao je Sabudin Imamović (SDA).

Neravnopravan položaj

Iz vladajućeg SDP-a su navodili kako izmjenama i dopunama spriječiti “mentalni terorizam” te da niko od vijećnika neće biti u neravnopravnom položaju. Usvojene su i izmjene i dopune Poslovnika o radu, ali je diskusija o toj tački dnevnog reda bila u drugom planu jer je promijenjen član 4. i omogućeno da predstavnici stranaka koje su na izborima osvojile najmanje dva mandata učestvuju u radu Kolegija.

 Gradonačelnik propustio zasjedanje

Jučerašnja, 16. sjednica Gradskog vijeća održana je prvi put u novoj sali za sjednice u zgradi nekadašnjeg “Grafičara”. Međutim, tokom sjednice nije bilo gradonačelnika Jasmina Imamovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.