TUZLANSKI KANTON

Potpisivanje peticije za poboljšanje kvaliteta života: Ženama s invaliditetom neophodan specijalni ginekološki sto i lakše pristup bolnicama

Akcije „Vrijeme je za naša prava“: Potpisivanje peticije

Piše: M. Mu.

9.3.2018

Nepovoljan položaj žena s invaliditetom i njihova izloženost svakodnevnoj diskriminaciji bili su neki od razloga pokretanja akcije „Vrijeme je za naša prava“, koja je jučer, uoči Međunarodnog dana žena, održana u Tuzli.

Osim ukazivanja na brojne probleme s kojima se susreću žene s invaliditetom, ova akcija je iskorištena i za potpisivanje peticije podrške u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite žena s invaliditetom.

- Tim ženama treba olakšati pristup zdravstvenim ustanovama različitim arhitektonskim rješenjima. Također, potrebno je osigurati specijalnu medicinsku opremu, prije svega, ginekološki sto za žene s invaliditetom, jer obični nikako ili veoma teško mogu koristiti. Iako je osoba s invaliditetom korisnica kolica, to nikako ne smije biti razlog da ona bude u većem riziku da oboli od karcinoma ili nekih oboljenja zbog nemogućnosti prilaza i pristupa ginekološkim pregledima i ambulantama - poručila je Adisa Kišić, uposlenica Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos“.

Prema njenim riječima, cilj projekta je ukazati na potrebu stvaranja pravednog društva, jednakih mogućnosti, u kojem će prava žena s invaliditetom biti poštovana i tretirana kao osnovna ljudska prava, a zdravstvena zaštita je svakako jedno od njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.