VLADA TK

Maloljetnici u Odgojni centar TK sve češće dolaze zbog upotrebe narkotika

E. Sk.

20.3.2018

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojila je Izvještaj o radu Odgojnog centra TK, jedne od ukupno dvije ustanove na području Federacije BiH u kojoj maloljetnici u uzrastu od 14 do 18 godina, prema Zakonu o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Federacije BiH, izvršavaju odgojnu mjeru „upućivanje u Odgojni centar”.

U 2017. godini, prema riječima direktora Odgojnog centra Denisa Husića, nadležni sudovi su izdali 16 rješenja za upućivanje maloljetnika u taj centar, dok su još 30 zahtjeva uputili Centri za socijalni rad zbog problema u ponašanju.

- Šesnaest maloljetnika koji su upućeni u Odgojni centar na osnovu mjera koji su izrekli nadležni sudovi počinili su krivična djela krađe ili teške krađe, a sve češće se suočavamo i sa problemom zloupotrebe opojnih droga. Od 16 maloljetnika upućenih u našu ustanovu njih sedmero je tri mjeseca neprekidno boravilo u Odgojnom centru, a devetero je boravilo određen broj sati u toku jednog dana – pojašnjava Denis Husić, direktor Odgojnog centra TK.

Dva su modaliteta dolaska maloljetnika u Odgojni centar. Jedan nakon rješenja nadležnog suda, a drugi na osnovu zahtjeva Centara za socijalni rad. U prošloj godini u Centru je boravio 41 maloljetnik i pet maloljetnica, a direktor Husić ističe kako mogu biti zadovoljni činjenicom da je veoma mali broj povratnika u činjenju krivičnih djela ili u poremećaju ponašanja nakon određene vrste tretmana u centru.

- Kada je riječ o neprekidnom boravku, maloljetnicima se izriče najmanje 15 dana, a najviše tri mjeseca boravka, a kada je riječ o određenom broju sati, onda je najčešće riječ o četiri sata koja provode u toku jednog mjeseca u Odgojnom centru TK. U narednom periodu očekujemo izmjene i dopune zakona koji tretiraju ovu oblast, prvenstveno na planu uređenja zdravstvene zaštite maloljetnika. Također, potpisali smo s MUP-om TK i protokol o sprečavanju maloljetničke delikvencije na području TK, te s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli kako bi studenti u našem centru mogli imati praktičan dio svoje nastave – kaže Husić.

Na jučerašnjoj sjednici, pored ostalog, usvojen je Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite TK, Izvještaj o radu Kantonalne direkcije robnih rezervi, te Informacija o radu Instituta za zavarivanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.