VLADA TK

U Odgojnom centru TK lani boravilo 46 maloljetnika

Husić: Mali broj povratnika

Piše: E. Sk.

22.3.2018

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojila je izvještaj o radu Odgojnog centra TK, jedne od ukupno dvije ustanove na području Federacije BiH u kojoj maloljetnici u uzrastu od 14 do 18 godina, prema Zakonu o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Federacije BiH, izvršavaju odgojnu mjeru upućivanje u odgojni centar.

U 2017. godini, prema riječima direktora Odgojnog centra Denisa Husića, nadležni sudovi su izdali 16 rješenja za upućivanje maloljetnika u Centar, dok su još 30 zahtjeva uputili centri za socijalni rad zbog problema u ponašanju.

- Šesnaestero maloljetnika koji su upućeni u Odgojni centar na osnovu mjera koje su izrekli nadležni sudovi počinilo je krivična djela krađa ili teška krađa, a sve češće se suočavamo i s problemom zloupotrebe opojnih droga. Od 16 maloljetnika upućenih u našu ustanovu njih sedmero je tri mjeseca neprekidno boravilo u Odgojnom centru, a njih devetero određen broj sati u toku jednog dana - pojašnjava Husić.

Maloljetnici u Centar dolaze nakon rješenja nadležnog suda ili na osnovu zahtjeva centara za socijalni rad. U prošloj godini u Centru je boravio 41 maloljetnik i pet maloljetnica, a Husić ističe da mogu biti zadovoljni činjenicom da je veoma mali broj povratnika u činjenju krivičnih djela ili u poremećaju ponašanja nakon određene vrste tretmana u ovom centru.

Dodaje da u narednom periodu očekuju izmjene i dopune zakona koji tretiraju ovu oblast, prvenstveno na planu uređenja zdravstvene zaštite maloljetnika.

- Također, potpisali smo s MUP-om TK i protokol o sprečavanju maloljetničke delinkvencije na području TK te s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Tuzli da bi studenti u našem centru mogli imati praktičan dio svoje nastave - kaže Husić.

Do tri mjeseca  

- Kada je riječ o neprekidnom boravku, maloljetnicima se izriče najmanje 15 dana, a najviše tri mjeseca boravka. Kada je riječ o određenom broju sati, onda je najčešće riječ o četiri sata koja provode u toku jednog mjeseca u Odgojnom centru TK - kaže Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.