ZAPOŠLJAVANJE

Kada završe obuku, rade godinu-dvije, pa idu na porodiljsko

Iz pogona doo “Olimp” u Gračanici ( H. Čalić)

H. Č.

19.4.2018

Privredno razvijena općina Gračanica, kao i ostale lokalne zajednice u BiH, u posljednje vrijeme suočava se s nedostatkom radne snage, posebno nedostatkom dobrih majstora, kao što su: šivači, zidari, obućari, zavarivači, tesari, stolari, CNC-operateri…

Prema podacima Udruženja poslodavaca, u ovoj općini trenutno nedostaje hiljadu radnika u 30-tak kompanija.

Izuzetak nije ni tekstilna kompanija “Olimp”, u kojoj bi se nedostatak krojača i šivača, na neki način, mogao okarakterizirati i kao pozitivan primjer, barem demografske slike što se tiče.

Povod za ovakvu konstataciju je konkurs kojim se putem lokalne radiostanice u “Olimpu” traži 11 tekstilnih radnica-radnika.

Na pitanje zbog čega potražnja za ovim profilima radnika, obrazloženje je sljedeće:

- Mi na trudničkom bolovanju trenutno imamo 11 radnica. To su uglavnom mlade radnice koje su nama došle sa 18 ili 19 godina i počele raditi. One se u 90 posto slučajeva, nakon godinu-dvije rada, odlučuju na zasnivanje porodice i rađanje djeteta. Naravno da nam to remeti plan proizvodnje jer, ako vam na liniji od 22 radnika nedostaje polovina, onda se parališe rad, ali se snalazimo. Neka omladina zasniva porodice i neka naše radnice rađaju, to je nešto najsvetije što možemo dobiti. A posla će biti – kazali su nam u “Olimpu”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.