UNSKO-SANSKI KANTON

Jezerski kod Bosanske Krupe postao veliko gradilište: Konzervacija bedema Starog grada, počela obnova Društvenog doma

Sanacija Društvenog doma u Jezerskom

Piše: S. TULIĆ

6.9.2017

U Jezerskom kod Bosanske Krupe pokrenuto je nekoliko kapitalnih projekata pa će tako u ratu devastirani Društveni dom biti napokon renoviran, a u toku je i konzervacija Starog grada Jezerski. 

Odabran izvođač

Za obnovu Društvenog doma Vlada US iz sredstava dobiti „Unsko-sanskih šuma“ odobrila je iznos od 84.000 KM.

Dio sredstava u iznosu od 30.000 KM izdvojila je Općina Bosanska Krupa. Kroz tendersku proceduru izabran je izvođač radova „Lilo-gradnja“ i radovi su već počeli. Za radove na bedemu Staroga grada Jezerski 50.000 KM također je osigurala Vlada USK iz sredstava ekoloških naknada posredstvom Kantonalnog ministarstva za građenje i prostorno uređenje.

Ovo je nastavak ulaganja u ovaj nacionalni spomenik kulture, budući da je dvije godine ranije iz istog fonda Vlada USK izdvojila sredstva za rekonstrukciju gradske kapije. Izvođač radova je i ovaj put „BC-gradnja“ d.o.o. 

Na Starom gradu smo zatekli direktora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa USK Amira Kadića i Asmira Crnkića, poznatog aktivistu na infrastrukturnom razvoju ove bosanskokrupske mjesne zajednice.

- Građani Jezerskog su posebno zadovoljni nastavkom konzervacije oronulih bedema Starog grada. Ovo je već druga intervencija Vlade USK na ovom spomeniku i vjerujem da će se i u narednom periodu imati razumijevanja za hitnost konzervacije i rekonstrukcije srednjovjekovne kule, ali i stare džamije, koja datira iz daleke 1576. godine - kazao je Crnkić.

Spomen-obilježje

Dodaje da je u toku i izgradnja centralnog šehidskog spomen-obilježja, a stvoreni su uvjeti i za nastavak asfaltiranja puta Menić i putnog pravca Donji Selimagići - Grabovac.



Otpočeli i radovi na konzervaciji bedema Starog grada Jezerski

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.