UNSKO-SANSKI KANTON

Obilne padavine ugrozile kvalitet izvorišta za područje Bihaća: Voda je zamućena i trenutno nije za piće

Voda iz česme trenutno nije za piće

Piše: M. D.

7.9.2017

Građani Bihaća već nekoliko dana imaju problem s pitkom vodom, jer je došlo do zamućenja na većem broju izvorišta zbog obilnih padavina koje su u proteklom periodu pogodile ovaj grad.    

Javno preduzeće (JP) „Vodovod“ uputilo je stanovništvu javnu obavijest o potrebi prokuhavanja vode, što je standardna procedura. Ovdje kažu da ništa nije dramatično i bitno drugačije od ranijih sličnih slučajeva kada je dolazilo do pogoršanja hidrometeoroloških uvjeta.

- Obavijest za građane poslali smo još u subotu ili nedjelju, jer su naši stručnjaci ustanovili zamućenje. Prokuhavanje vode je preventiva - kazao nam je Damir Felić, direktor JP „Vodovod“.

Oni su još u nedjelju poslali nalaz u Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK), a u ponedjeljak su dobili izvještaj da su prvi reagensi pokazali da voda trenutno nije za piće.

- Definitivne reakcije tih reagensa bit će poznate u četvrtak, 8. septembra, i tada možemo reći kakvo je pravo stanje s kvalitetom vode i da li je za piće - objasnio nam je Felić.

Ovo preduzeće svakog dana šalje uzorke vode na analizu, što je standardna procedura. Na informaciju koja se pojavila na krajiškim portalima o navodnom uključivanju stručnjaka Federalnog zavoda za javno zdravstvo u rješavanje problema s vodom u Bihaću, Felić je kazao da federalni nivo nije i neće biti uključivan jer za to nema nikakve potrebe.

U Zavodu za javno zdravstvo USK su nam objasnili da će zvaničnu informaciju u vezi s kvalitetom vode koju koriste Bišćani iz gradskog vodovoda imati na kraju radnog vremena pa je nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.