Foto: Pomoć za djecu koja pohađaju srednju školi na području grada Bihaća ( Ilustracija)

Besplatna karta za učenike određenih socijalnih kategorija

Bihać: Za finansiranje prijevoza srednjoškolaca 320.000 KM

Autor: I. N. Š.
26.12.2017 18:52
A
A
A

Nakon što je u januaru ove godine GV Bihać donio odluku o finansiranju troškova prijevoza učenika srednjih škola u gradu Bihaću, nastojeći pomoći djeci koja idu u srednju školu na području grada Bihaća, vijećnici GV Bihać na posljednjoj sjednici usvojili su odluku o finansiranju troškova prijevoza učenika srednjih škola za 2018. godinu. 

Bez primanja

Za realizaciju ove odluke u budžetu grada Bihaća za 2018. godinu planirana su sredstva u iznosu od 320.000 KM.

Pravo na finansiranje troškova prijevoza imaju samo učenici srednjih škola čija je udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta sjedišta škole najmanje pet kilometara, a pripadaju jednoj od socijalnih kategorija.

Tako pravo na sufinansiranje imaju djeca bez roditeljskog staranja, djeca čija oba roditelja nemaju primanja po bilo kojem osnovu, bez obzira na broj djece, djeca s invaliditetom, djeca roditelja koji se sami staraju o djetetu, roditelja bez primanja ili primanja koja ne prelaze iznos jedne prosječne neto plate isplaćene u BiH u posljednja tri mjeseca, a prema zvaničnim podacima objavljenim u Zavodu za statistiku.

Posebna kategorija

Posebna kategorija su djeca s invaliditetom koja imaju pravo na subvenciju troškova prijevoza bez obzira na udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta sjedišta škole.


Dostaviti kopije mjesečnih karata

Kopije mjesečnih karata ili potvrdu prijevoznika učenici su dužni dostaviti u JU Centar za socijalni rad Bihać radi provođenja kontrole utroška doznačenih sredstava. 

Grad Bihać može privremeno ili trajno prekinuti finansiranje troškova prijevoza učenika ukoliko dođe do znatnog smanjenja prihoda zbog objektivnih okolnosti na koje Grad Bihać ne može utjecati.