UNSKO-SANSKI KANTON

Ne nazire se kraj gradnje boračke zgrade: Devet godina 35 porodica čeka ključeve od stanova

Dok čekaju useljenje, bivši borci plaćaju kiriju

Piše: A. SADIKOVIĆ

28.12.2017

Gradnja zgrade za demobilisane borce Armije RBiH u Bihaću počela je prije devet godina kao zajednički projekt lokalnih i kantonalnih vlasti USK.

Šezdeset i pet korisnika koji su sufinansirali gradnju trebali su ključeve stanova dobiti za 18 mjeseci. Međutim, ni devet godina kasnije - od ključeva ni traga.

Samo obećanja

U međuvremenu, a nakon niza protesta, obraćanja na sve adrese svakog od korisnika i potrošenih višemilionskih sredstava, završen je dio zgrade. Trideset porodica je dobilo ključeve, a ostalih 35 još čeka. Jedan od njih je Ekrem Halilagić, demobilisani borac.

- Bezbroj puta smo se obraćali na sve adrese, Gradu, Kantonu, Federaciji i svaki put dobivali obećanja. Onda smo slučaj predali Tužilaštvu. Te 2009. godine uplatio sam 10.000 maraka, pa podigao kredit od 30.000 KM i zadužio se do grla - ističe Halilagić.

Danas plaća rate kredita, ali i kiriju za četveročlanu porodicu, kao podstanar. Naglašava da se i Gradska uprava Bihać obavezala da će im pomoći u plaćanju stanarine do useljenja, međutim, i „tu su prevareni“.

Slično govori i Zoran Rebernik, 40-postotni invalid koji je morao izići iz podstanarskog stana jer nema za kiriju. I Ivana Papić je sa suprugom podigla dva kredita.

Nova ulaganja

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže da su u gradnju uložena višemilionska sredstva, a zgrada još nije završena.

- Ove godine iz budžeta ćemo izdvojiti 80.000 KM za te namjene. Međutim, potrebno je najmanje pola miliona da se projekt dovede do kraja - ističe Fazlić.

Vlada FBiH se obavezala još prije dvije godine osigurati 200.000 KM, međutim, još se čeka na realizaciju.

Dodatnih 100.000 KM

Vlada USK, na zahtjev Ministarstva za pitanja boraca, ovih je dana (na decembarskoj sjednici) donijela odluku i osigurala 100.000 KM za te namjene.

- Gotovo godinu tražimo način da osiguramo ta sredstva i konačno smo uspjeli - kaže ministar za pitanja boraca Dževad Malkoč.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.