Foto: Kestenov med Cazinske krajine dobit će međunarodnu oznaku zaštićenog brenda

PROJEKTI | Udruženje pčelara „Kesten“ i Grad Cazin

Kestenov med naljeto bi trebao postati zaštićeni brend

Autor: S. JAPIĆ
28.12.2017 23:37
A
A
A

Udruženje pčelara „Kesten“, uz podršku Grada Cazina, realizira još jedan projekt od velikog značaja.  

Novi iskorak

Radi se o tome da bi već sredinom 2018. godine kestenov med Cazinske krajine trebao dobiti i međunarodnu oznaku zaštićenog brenda. To bi trebalo biti realizirano kroz projekt „Poboljšanje konkurentnosti pčelarstva Cazinske krajine“, koji je dio projekta USAID -a Farma II, a koji sufinansira i Grad Cazin.

Prilikom razgovora s cazinskim pčelarima Hazimom Hodžićem i Šefikom Rošićem gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je istaknuo da je ovo još jedan novi iskorak u kontinuiranoj saradnji domaćih pčelara i lokalnih vlasti, koji odranije bilježe zajedničke projekte, poput prvog brendiranja u državi ili pokretanja Male škole pčelarstva. Pčelari Hodžić i Rošić su naglasili da bi naredna godina za domaće pčelare trebala imati poseban značaj te da ih novi projekti izuzetno raduju.

- Kroz ovaj projekt mi ćemo kestenov med Cazinske krajine upisati u međunarodni registar geografskih oznaka na svjetskom institutu u Ženevi i on će se naći na popisu 28 zemalja. Na sastanku s gradonačelnikom smo ozvaničili početak radova na tom projektu i dogovorili termine, koji nas očekuju u narednom periodu. Najvažniji događaj poslije upisa i ovog finansijskog dijela je da ćemo u septembru organizirati međunarodno ocjenjivanje meda na našem Cazinskom sajmu. Tad ćemo napraviti jednu veliku promociju ove međunarodne oznake, na kojoj će eminentni stručnjaci govoriti o značaju pčelarske proizvodnje, potrebi brendiranja i vrijednosti našeg domaćeg kestenovog meda - rekao je Hazim Hodžić, predsjednik UP „Kesten“.

  • Cazinski pčelari na sastanku s gradonačelnikom
    Cazinski pčelari na sastanku s gradonačelnikom

Prvi proizvod

Dodaje da, bude li sve teklo po planu, već početkom ljeta kestenov med Cazinske krajine trebao bi imati i oznaku međunarodnog brenda, čime bi postao prvi takav proizvod s naših prostora.

Prepoznatljiv kvalitet

Prema riječima gradonačelnika Ogreševića, cilj je da se projekt brendiranja kestenovog meda podigne na međunarodni nivo.

- Jedan od ciljeva projekta je da se kroz njegovu realizaciju unaprijede i marketinške, odnosno tržišne vještine domaćih proizvođača, kojima će međunarodno brendiranje pozitivno utjecati i na cijenu njihovog proizvoda te prepoznatljivost kvalitete na globalnom nivou - kazao je Ogrešević.