Foto: Pehlić s Eminovim sinom Mirzom i Izetom Mustafićem, direktorom JP RTV USK

BIHAĆ RTV USK utemeljio novinarsku nagradu “Emin Huskić”

Ajša Pehlić prva dobitnica za serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“

Autor: S. TULIĆ
03.01.2018 16:08
A
A
A

Radio-televizija Unsko-sanskog kantona (RTV USK) u Bihaću dodijelila je novinarsku nagradu „Emin Huskić” za najbolje novinarsko ostvarenje u prošloj godini.  

Borac za pravdu

Prvu takvu nagradu, koju je utemeljila ova medijska kuća, dobila je njena novinarka Ajša Pehlić za serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“. Simbolika ovog priznanja time je veća što ona nosi ime čovjeka koji je u novinarstvu, svojevremeno i kao direktor RTV-a USK, ostavio neizbrisiv trag.

Emin Huskić bio je novinar, književnik, borac za pravdu u ratu i miru i nadasve veliki čovjek. Dio radnog vijeka proveo je i na čelu RTV-a USK, koji je pod njegovim vodstvom počeo svoje napredovanje u programskom, tehničkom i kadrovskom smislu.

Idejni tvorac ovog projekta je Dijana Begović, ujedno i predsjednica ocjenjivačkog odbora pristiglih radova na konkurs.

- Nisam željela da se zaboravi ime Emina Huskića, koji nas je napustio 2013., znajući koliko je radio od tih ratnih godina pa naovamo. I ideja je danas ustvari realizirana do samog kraja. Preponosna sam na našu medijsku kuću, koja je objeručke prihvatila ovu ideju i danas je dovela do samog kraja - kazala je Begović.

Čast da prva ponese novinarsku nagradu pripala je Ajši Pehlić, dugogodišnjoj i vrsnoj novinarki RTV-a USK. Svoje brojne uratke, među njima mnoge dokumentarce koji će se pamtiti, okrunila je višemjesečnim radom na izradi serijala „Svi zločini Fikreta Abdića“.

Izuzetna čast

- Izuzetna mi je čast primiti jednu ovakvu nagradu, prvu nagradu Radio-televizije Unsko-sanskog kantona koja nosi ime našeg bivšeg direktora, rahmetli Emina Huskića, koji je znao šta znači novinarstvo i biti novinar. Dok je bio naš direktor, znao nas je zaštititi, znao kakve priloge treba pisati i znao se oduprijeti mnogim stvarima. Vjerujem da će ova nagrada ubuduće zaista zaživjeti u pravom smislu i da će mnogi doživjeti osjećaj koji sam ja - kazala je Pehlić.

Sin ponosan  

Emotivno dirnut bio je Eminov sin Mirza Huskić. S malo riječi, ali pune duše izrazio je ponos i zadovoljstvo što je na ovakav način odata počast njegovom ocu. Dodjeli novinarske nagrade, uz sadašnje i bivše uposlenike Radio-televizije Unsko-sanskog kantona, prisustvovali su predstavnici kantonalne i gradske vlasti, akademske zajednice i medijski radnici.