UNSKO-SANSKI KANTON

Počinje izgradnja kolektora za otpadne vode koje se izlijevaju u objekte i dvorišta

Potpisan ugovor o početku izgradnje kolektora

Piše: S. T.

4.1.2018

Stanovnici ulice Dan nezavisnosti u Bosanskoj Krupi godinama se suočavaju s izlijevanjem fekalnih voda u objekte i dvorišta. Problem koji je nastao zbog nepostojanja adekvatne kanalizacione sheme u posljednjoj godini je izmakao kontroli. Da bi se spriječila eventualna zaraza, neutralizirali neugodni mirisi, Općina Bosanska Krupa je odlučila stati ukraj ovom problemu i izgraditi kolektor koji će na adekvatan način prikupljati i odvoditi otpadne vode.  

- Ovdje nema uređene kanalizacione mreže, domaćinstva nemaju adekvatne vodonepropusne septičke jame. Zbog toga dolazi do izlijevanja, neugodnih mirisa, pa čak i oštećenja privatnih objekata. Naravno, situacija je vremenom sve gora. Ove smo godine odlučili izdvojiti sredstva i napraviti kolektor koji će fekalije odvoditi u regulirani potok Kalender - kaže Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa.

Naglašava da je za kanalizacioni sistem ulice Dan nezavisnosti urađena projektna dokumentacija, da će do njene izgradnje doći u budućnosti, ali da je trenutno jedino moguće i adekvatno rješenje izgradnja kolektora.

- U toku je projekt izgradnje kanalizacionog sistema, vrijedan više od 20.000.000 KM, i on se radi u fazama. Riješili smo neka područja općine, utrošili oko 1.500.000 maraka - kaže on.

Izgradnja kolektora na osnovu ugovora s firmom „BC-Gradnja“, vrijednog 29.268 KM, počinje čim se steknu vremenski uvjeti, a radovi će trajati 60 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.