Foto: S kursa: Cilj je pružiti adekvatnu zdravstvenu njegu

Počeo drugi ciklus kursa za učenje znakovnog jezika

Bihać: Uposlenici javnih ustanova lakše će se sporazumijevati s gluhim osobama

Autor: S. TULIĆ
11.01.2018 18:27
A
A
A

Da bi se što lakše sporazumijevali s gluhim i nagluhim osobama, uposlenici u javnim ustanovama u Bihaću počeli su s drugim ciklusom kursa za učenje znakovnog jezika. 

Naime, Savez udruženja gluhih i nagluhih osoba Federacije Bosne i Hercegovine u Bihaću prošle godine započeo je s ovim projektom, kada su uposlenici Doma zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova USK, ''Stanouprave'' i drugih institucija prošli prvi ciklus kursa. 

Prikupljen novac

I ovaj drugi ciklus kursa za učenje znakovnog jezika uposlenike je okupio u prostorijama Američkog kutka u Bihaću. 

Oni su iskazali interes da se pomoću znakovnog jezika u svakodnevnom životu i na radnim mjestima sa 33 gluhe i nagluhe osobe, koliko ih broji Udruženje gluhih i nagluhih Bihać, mogu lakše sporazumjeti.

Kako je za „Avaz“ kazao Damir Srabović, sekretar Udruženja, planirano je da kurs traje dva mjeseca.

- Dobra vijest je da smo osigurali novac za četiri mjeseca, tako da postoji mogućnost da će ovaj drugi ciklus kursa trajati dva mjeseca duže nego prvi. Brošure i novac osigurao je Savez udruženja gluhih i nagluhih osoba FBiH - kazao je Srabović.

Kako nam je kazala jedna od polaznica kursa Anela Softić-Kasumović, v. d. direktorice Doma zdravlja Bihać, prvi ciklus ovog kursa pohađala je prošle godine u Sarajevu.

Pružiti pomoć

- Rado sam se odazvala pozivu Udruženja jer sam ovaj kurs pohađala i u Sarajevu. Mislim da samo na ovakav način možemo pružiti pomoć i adekvatnu zdravstvenu njegu svakoj gluhonijemoj osobi kroz njihov jezik znakova - kaže Softić-Kasumović.

Svi se trebaju uključiti

Softić-Kasumović istakla je da bi se svi direktori zdravstvenih ustanova trebali uključiti u ovakve projekte.

- Poznavanjem znakovnog jezika lakše bi se sporazumijevali s gluhim i nagluhim osobama - rekla je ona.

Brojka 

33 člana broji Udruženje gluhih i nagluhih osoba grada Bihaća