UNSKO-SANSKI KANTON

USK: Narkomanija uzela maha, privedeno 86 osoba

Nezavisne

16.1.2018

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova USK, tokom protekle godine na području Unsko-sanskog kantona došlo je do znatnog porasta broja evidentiranih krivičnih djela vezanih za proizvodnju i trgovinu narkotičkih sredstava.

Prema riječima portparola policije Snežane Galić, to je rezultat pojačanog aktivizma policije kada se radi o sankcionisanju ovih krivičnih djela, ali i povećanja njihovog broja, pišu "Nezavisne". 

Ona je istakla kako je protekle godine evidentiran 61 slučaj proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a tom prilikom privedeno je 86 izvršilaca takvih djela. Također, u istom periodu zabilježena su 103 slučaja posjedovanja narkotičkih sredstava te je privedeno 108 osoba.

Kada je riječ o počiniocima, kako je istakla Galić, veliki je broj povratnika u vršenju ovih krivičnih djela, a evidentiran je i porast broja maloljetnika. 

Porast broja narkomana bilježe i u centrima za mentalno zdravlje koji djeluju u okviru zdravstvenih ustanova u svih osam općina ovog kantona.

Prema riječima Adnana Kapića, rukovodioca takvog centra u Cazinu, takvim licima se pružaju terapijske usluge i ona se potom šalju u specijalizirane ustanove u druge dijelove zemlje. 

- Trenutno je u naš program uključeno preko 60 teških ovisnika o drogama, ali se na ulici taj broj uvijek množi sa tri, što je za grad veličine Cazina zabrinjavajuća brojka - kaže Kapić.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, bilježi se znatan broj mladih ljudi koji postaju ovisnici o drogama, što on pripisuje haotičnom stanju u društvu. 

- Teška ekonomska i socijalna situacija rastače društveno tkivo i razara porodicu. Roditelji su u svakodnevnoj borbi za egzistenciju i djeca su prepuštena sama sebi, te negativnom uticaju medija i ulice - smatra Biščević.

On je naveo da je za efikasniju borbu protiv ove pošasti potreban veći aktivizam i sinergija svih društvenih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.