Foto: Grad specifičan po količini magle ( D. Stojnić)

MJERENJA / Prema podacima Hidrometeorološke stanice

Prijedor je rekorder prema broju maglovitih dana

Autor: M. ZGONJANIN
18.01.2018 15:11
A
A
A

Ekolog Branko Stojanović, meteorološki saradnik u Hidrometeorološkoj stanici, kaže da je Prijedor i dalje vrlo specifičan po količini magle i broju maglovitih dana. 

- Grad rekorder. U 1997. godini smo imali 129 maglovitih dana, u prošloj je to bilo 67, a 2012. godine evidentirana su 64 takva dana. Godišnje, bukvalno, pod maglom imamo tri do četiri mjeseca - kaže Stojanović.

Kvalitet zraka

Naglašava da je stanica dobro opremljena, od termografa kojim se mjere temperatura i relativna vlažnost, pa do mjerača kiše.

- Riječ je o jednoj od najopremljenijih stanica na ovom području. Imamo i fenološka osmatranja u kojima tokom godine pratimo rast i razvoj biljke, a od pretprošle godine i instrument za monitoring kvaliteta zraka. Najveći zagađivači i dalje su automobili i individualno grijanje na ugalj, jer industrije ima, ali malo. Uglavnom, kad je riječ o zagađenju, ne izlazi se iz dozvoljenih parametara - ističe Stojanović.

Naglašava da u kratkoj priči o vremenu koja se mjeri godinama u 2005. je bilo najviše snježnih dana 66, a u prošloj 35.

  • Stojanović upisuje vrijednosti
    Stojanović upisuje vrijednosti Foto: (Stojanović upisuje vrijednosti )

Snježni dani

- U 2016. imali smo samo 11 dana sa snježnim pokrivačem, a ovu zimu provodimo uz samo tri takva dana, u decembru prošle godine - navodi Stojanović.

Prema dosadašnjim mjerenjima Hidrometeorološke stanice, najviša temperatura u Prijedoru izmjerena je u avgustu 2013. i iznosila je 41,8 Celzijevih stepeni, a najniža u januaru 2003. -24 stepena.

Ljubitelj životinja  

Branko Stojanović je, osim što je ''čovjek za vrijeme'', i ekolog te veliki ljubitelj životinja. Predsjednik je Saveza RS za uzgoj i zaštitu sitnih životinja i sekretar u Udruženju „Golub“ u Prijedoru.