UNSKO-SANSKI KANTON

Saradnja Veterinarske stanice i organizacije "Arche4dog": 20 napuštenih pasa iz Bihaća otišlo u zemlje EU

Napušteni psi smješteni u azilu na Gorjevcu

A. SADIKOVIĆ

7.2.2018

Iz bihaćkog azila za napuštene životinje na Gorjevcu 20 pasa lutalica otputovalo je u zemlje Evropske unije, gdje će biti udomljeni.  

Treća godina

Ovaj projekt, koji se realizira već tri godine u okviru „Trace sistema“, rezultat je saradnje njemačke organizacije „Arche4dog“ i Veterinarske stanice Bihać.

Članovi organizacije „Arche4dog“ u gradu na Uni boravili su nekoliko dana. Redovno pomažu rad azila donacijama da bi osigurali što humanije uvjete za boravak životinja. I ove godine su istakli maksimalan trud i angažman bihaćkih veterinara i volontera, međutim, apostrofiraju skromnu finansijsku podršku nadležnih institucija.

- Postupak izvoza životinja u strane zemlje izuzetno je složen. Svaki pas mora imati kompletnu dokumentaciju, odnosno mora biti steriliziran i vakcinisan. Neophodan nam je bio i ugovor sa špedicijom, a naši zaposlenici moraju biti prisutni na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci prilikom izlaska životinja iz države - napomenuo je Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice u Bihaću.

Alagić: Ugovor sa špedicijom

Inspekcijska kontrola

- Dodaje da kompletan postupak kontrolira Kantonalna veterinarska inspekcija.

Nedovoljan kapacitet

Kapacitet azila na Gorjevcu, nažalost, nije ni blizu potreba Veterinarske stanice. Njegovo održavanje, kaže Alagić, posebna je priča.

- Zato samo zahvaljujući ovakvom načinu saradnje s međunarodnim organizacijama, u Bihaću se uspijeva održati pristojan nivo realizacije projekta zbrinjavanja napuštenih životinja - navodi Alagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.