Foto: Kragulj: U korpi dnevno tri do četiri hljeba ( D. Stojnić)

Akcija počela prije četiri godine

Samo u jednoj pekari u Prijedoru besplatan hljeb za siromašne

Autor: M. Z.
07.02.2018 07:29
A
A
A

U samo jednoj pekari u Prijedoru, u onoj koja se nalazi u ulici Save Kovačevića, postoji korpa u koju Prijedorčani mogu ostaviti hljeb koji su kupili svojim siromašnim sugrađanima.  

Akcija pod nazivom „Hljeb za poslije“ počela je prije četiri godine, a iniciralo je Udruženje građana DON iz Prijedora, čija predsjednica Murisa Marić kaže da je na početku bilo dosta zainteresiranih pekara, ali i Prijedorčana koji su željeli pomoći.

- U prvoj godini smo imali odlične rezultate, a onda se korpa za ovaj hljeb nekako „izgubila“ iz većine pekara. Neko je uklonio zbog manjka prostora ili iz nekih drugih razloga. Uglavnom, ostala je samo u jednoj pekari - kaže Marić.

I nakon četiri godine interes za ovaj besplatan hljeb ne jenjava. Radnica pekare Božana Kragulj kaže da je trenutno mnogo više onih koji hljeb traže nego onih koji ga poklanjaju.

- Sve više ljudi dolazi, a sve je manje onih koji daju novac za ovaj hljeb. U korpi dnevno budu tri do četiri hljeba, a možda toliko više onih koji ga stidljivo traže - kaže Kragulj i dodaje da ova korpa ostaje do daljnjega.

Više o:

Prijedor