Vremenske neprilike u USK: Snijeg ponovo u Krajini

Autor: A.Sadiković
13.02.2018 10:00
A
A
A

U protekloj noći 30 litara padavina po metru kvadratnom u Bihać donijelo je novih 69 centimetara snijega, a ujedno s temperaturom od minus 7 stepeni Celzijusa, grad na Uni bio je jedan od najhladnijih u državi. 

Elektroenergetski sistem na području Bihaća je za sada stabilan i bez prekida. Međutim, kvarovi su zabilježeni na 35-kilovoltnom dalekovodu Pećigrad u Cazinu i na 10-kilovoltnom dalekovodu Crvarevac 1 u Velikoj Kladuši.

Vodostaj rijeke Une trenutno iznosi 52 centimetra, a s obzirom na to da padavine još uvijek nisu prestale, očekuje se i njen porast.

Na području Kantona, vremenske neprilike uzrokovale su i 10 saobraćajnih nesreća, na sreću, samo s materijalnom štetom.

Zabrana i dalje vrijedi na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša za teretna putna vozila iznad 7,5 tona, zbog vremenskih neprilika, kako na sjeverozapadu BiH tako i u Republici Hrvatskoj.

Vodosnabdijevanje je zadovoljavajuće, ali u svim slučajevima ovakvih obilnih padavina, preporučuje se prokuhavanje.

Svi putevi su prohodni, što se ne može reći za pješačke staze, odnosno trotoare koji još uvijek u gradskom jezgru Bihaća nisu očišćeni. Posebna opreznost preporučuje se na relacijama Bihać - Bosanski Petrovac, Bihać - Bosanska Krupa, te Bosanski Petrovac - Drvar. 

Više o:

Bihać Snijeg