UNSKO-SANSKI KANTON

Kantonalna bolnica Bihać uskoro će dobiti transportni inkubator

Izabran transportni inkubator njemačke firme „Drager“

I. NUSPAHIĆ-ŠILJAK

16.2.2018


Humanitarna priča o kupovini transportnog inkubatora koju je prije dva mjeseca pokrenuo prim. dr. Osman Blažević, načelnik Odjela ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, narednog mjeseca imat će svoj epilog, a Odjel neonatologije dobit će prijeko potreban savremeni transportni inkubator za prijevremeno rođene bebe.  


Novčanim prilozima ljekara, donatora koji je želio ostati anoniman, a koji je uplatio čak 30.000 KM, te donacijama drugih fizičkih i pravnih lica na računu Udruženja ginekologa i perinatologa USK krajem januara bilo je oko 40.000 maraka.

Stručni tim ljekara Neonatologije, zajedno s dr. Blaževićem, od tri pristigle ponude odabrao je firmu „Otto Technik“ iz Sarajeva, koji su ponudili transportni inkubator Isolette TI 500 njemačke firme „Drager“, čija je vrijednost 33.169 KM. Ugovor je zaključen 9. februara, a prodavač se ugovorom obavezao da će inkubator isporučiti i instalirati u roku od pet do sedam sedmica.

- To je inkubator koji novorođenčetu osigurava respiratornu podršku tokom transporta da bi na najugodniji i najsigurniji način stigao do kliničkih centara u BiH i čime bi se znatno smanjila mogućnost dodatnog oštećenja mozga. Na računu je ostalo oko 6.000 KM, a od toga ćemo kupiti boce za kisik koje ne dođu uz inkubator, dok će ostatak novca biti potrošen za sanaciju sanitarnog čvora na Odjelu ginekologije - kazao je dr. Blažević.

Dodaje da će se inkubator koristiti i unutar Kantonalne bolnice, odnosno odjela ginekologije i neonatologije, ukoliko neko novorođenče treba transportirati iz rađaonice ili operacione sale do Odjela neonatologije ili kada se bebe vode na druge dijagnostičke pretrage unutar bolnice.

- Jedini cilj svima nama je da naši najmlađi stanovnici imaju potpunu zdravstvenu njegu u prvim danima života - ističe dr. Blažević.

Šest posto prijevremeno rođenih beba 

Na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo u najvećoj zdravstvenoj ustanovi na USK godišnje se rodi više od 2.300 beba, a šest posto njih treba dodatnu njegu zbog infekcije ili preranog rođenja. Zato je neophodno njihovo liječenje u kliničkim centrima udaljenim stotine kilometara od bihaćke bolnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.