UNSKO-SANSKI KANTON

Velike količine snijega i dalje zadaju probleme građanima Cazina

S. J.

4.3.2018

Mnogim Cazinjanima ova zima neće ostati u lijepom sjećanju, kako zbog šteta tako i zbog brojnih drugih problema koje su im izazvale velike količine snijega.

Zbog obilnog snijega i njegove težine, nije izdržalo 30–ak krovova na stambenim i pratećim objektima, koji su se srušili i vlasnicima donijeli brojne poteškoće.

Iako su se vremenske prilike malo poboljšale, snijeg i dalje prijeti s krovova.

Posljednji slučajevi rušenja krovova na štalama zabilježeni su u cazinskim naseljima Pećigrad i Skokovi, gdje je zbog velike težine snježnog pokrivača došlo do urušavanja krovova na pomoćnim objektima – štalama u vlasništvu porodica Ćatić i Beganović.

U Cazinu je i dalje na snazi stanje prirodne i druge nesreće, proglašeno zbog obilnih snježnih padavina, koje su onemogućile normalno funkcioniranje života, pogotovo u ruralnim dijelovima.

Iako je preporuka iz Civilne zaštite bila da se građani ne penju na krovove zbog opasnosti od padova, ipak su mnogi, u strahu za svoje objekte, to ignorirali i pokušavali skinuti što više snijega i tako spasiti svoje krovove od mogućeg urušavanja.

Proteklih dana intenzivno su čišćeni lokalni i nekategorirani putevi, tako da nema nijednog izoliranog mjesta u gradu.

Pored toga, započelo je i detaljnije čišćenje ulica i trotoara u gradskom području, kao i terena oko škola.

Cazinjani s jedne strane s nestrpljenjem očekuju porast temperature i topljenje snijega, dok s druge strane strahuju od njegovog naglog topljenja, što bi za posljedice moglo imati poplave i pojavu klizišta.

Nadaju se da neće doći do naglog topljenja snijega, jer bi to sigurno donijelo nove poteškoće građanima, koji žive u nižim i trusnim područjima, koja su podložna pojavama klizišta.

Ekipa Civilne zaštite obilazi ugrožena područja, a pomoć je usmjerena i prema starijim ljudima i socijalnim slučajevima. Iz Civilne zaštite ističu da prate situaciju na prostoru cijelog grada i da svaka ustanova i preduzeće u okviru svojih nadležnosti nastoji uraditi što više može, kako bi se stanje što prije normaliziralo.

Komunalno-stambeni fond Grada Cazina je angažirao dodatnu mehanizaciju, kako bi se poslovi na uklanjanju snijega odvijali brže.

- Osim na cestama, ogromne količine snijega i dalje predstavljaju veliki problem i opasnost na stambenim i pomoćnim objektima, tako da gotovo svakodnevno bilježimo nova urušavanja na krovnim konstrukcijama - kaže Said Mujić, šef cazinske Civilne zaštite.

I Crveni križ uključen je u pružanje pomoći građanima, a u toku ove sedmice uručit će jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM za šest socijalnih slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.