UNSKO-SANSKI KANTON

Cazin: Voda prijeti stambenim objektima, pripadnici CZ na terenu

S. J.

12.3.2018

Topljenje velikih količina snijega, praćeno čestom kišom u noćnim satima, uzrokovalo je jutros poplave u nekoliko naselja na području Cazina.

Tako su pojedina poljoprivredna zemljišta uz sliv rijeka Mutnice i Korane u naseljima Pjanići, Tržac, Mutnik, Samardžići, Ćoralići, Tržačka Raštela, Šturlić, u znatnoj mjeri poplavljena, a nivo vode lagano raste i prijeti da ugrozi putnu komunikaciju u Pjanićima, Mutniku i Tršcu.

Pored toga, izlila se i rječica Horljava u naselju Stijena, koja je poplavila most i put koji vodi prema naselju Vilenjača.

S obzirom na to da je put od Stijene prema Vilenjači poplavljen, kao i prvi alternativni pravac Vilenjača – Donji Nuhići – Donji Malići – Čajići, do Vilenjače se jedino može doći iz pravca Donje Koprivne preko Suljića.

Na nekoliko mjesta voda prijeti stambenim objektima, a pripadnici Civilne zaštite su od ranih jutarnjih sati na terenu i prate situaciju.

- Obilazimo područja u zahvatu vodotoka rijeka Mutnice, Korane i Horljave, koje su se izlile usljed bržeg topljenja snijega izazvanog južnim vjetrom i kišom. Stanje nije toliko alarmantno s aspekta da smo mi u nekoliko posljednjih godina realizirali više projekata preventivnog karaktera, gdje smo očistili korita Mutnice i Korane, te jednim dijelom i Horljave - rekao je Said Mujić, šef Civilne zaštite Cazina.

Prema njegovim riječima, voda je izašla iz korita i poplavila poljoprivredna zemljišta u nekoliko naselja, a najkritičnija su područja u Mutniku i Stijeni.

- Trenutno je najteže na području MZ Stijena, a to su Malića bare ispod Starog grada prema naselju Vilenjača, gdje su most i put koji vodi od Stijene prema Vilenjači preplavljeni i obustavljen je saobraćaj na tom području. Do Vilenjače se sada koristi alternativni pravac od Donje Koprivne preko Suljića i Omeragine Luke. Trenutno imamo dva stambena objekta poplavljena i to u Begovim Kafanama i u Stijeni. Problem u Stijeni je iz razloga što je Horljava ponornica i uvir je malog profila, tako da može primiti manju količinu vode u odnosu na onu koja pristiže – dodao je Mujić.

Mještani Stijene ističu da se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu, jer se zatvori uvir Horljave.

Gradske službe su ljetos očistile i proširile korito Horljave i to je dobro, ali je problem što se redovno ne čisti sami uvir, kroz koji voda ne može proći. Jer ako se sito začepi, džaba ulijevati vodu, ona ne može proći. To je godinama i ovdje slučaj, jer sav otpad koji neodgovorni pojedinci bacaju u ovu rječicu, ona donese do svog uvira i on se zatvori. Kad se to adekvatno riješi, neće biti ovolikih problema - riječi su Rasima Halkića, mještanina Stijene.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.