USK

Februarska plaća u većini zdravstvenih ustanova prema novom kolektivnom ugovoru

Piše: I. N. Š.

15.3.2018

Ljekari i stomatolozi Unsko-sanskog kantona danas su odustali od ponovnog stupanja u generalni štrajk, jer su u većini zdravstvenih ustanova februarske plaće tokom današnjeg dana isplaćene prema novom kolektivnom ugovoru.  

Neizvjesnost stupanja u generalni štrajk danas je trajala do podneva, zbog čega su se ljekari Kantonalne bolnice Dr.Irfan Ljubijankić okupili u krugu bolnice, čekajući završetak sjednice UO ove zdravstvene ustanove. Njihov zahtjev o usklađivanju Pravilnika sa novim KO je usvojen čime je omogućena isplata plaća po novom kolektivnom ugovoru i to za sve uposlenike satnica 2,35, i povećanjem koeficijenta ljekarima od 0,5.

DZ Bihać po starom

Međutim, Odluku o izmjeni Pravilnika nisu usvojile sve zdravstvene ustanove pravdajući se činjenicom da još uvijek nije potpisan Aneks kolektivnog ugovora koji se nalazi na stolu resornog ministra, i kao Prijedlog treba biti upućen prema Vladi USK. Njime će se regulirati obračun plaće za vrijeme godišnjeg odmora, putni troškovi, edukacija i otpremnina.

- Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK dr. Nedim Kurtagić jutros je razgovarao sa direktoricom Doma zdravlja Bihać koja je kazala da neće plaće isplatiti prema starom KU, a ipak je to učinila, što svjedoče platne liste uposlenika, dok su domovi zdravlja Ključ, Bosanska Krupa, i Sanski Most isplatili plaće po novom - navodi dr. Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantonalne bolnice u Bihaću.

Upravo je ovo razlog da se sindikalna borba nastavi i narednih dana, a da li će Odluka o stupanju u generalni štrajk još uvijek biti na snazi, odlučit će se na sjednici UO sindikata.

-Sindikat je jedinstven i mi ćemo se usuglasiti na sjednici UO kako ćemo nastupiti ako se ovo ne ispoštuje u svim zdravstvenim ustanovama u što kraćem roku - istaknuo je Rekić.

Bolji materijalni status ljekara i medicinskog osoblja trebao bi motiv za ostanak na području USK , ali i pružanje veće zdravstvene njege ovdašnjim pacijentima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.