BIHAĆ

Zdravstvenim radnicima u USK bit će povećana plaća

Handanagić i Polimanac potpisali aneks kolektivnog ugovora

I. N. Š.

17.3.2018

Povećanje satnice na 2,35 KM za sve uposlenike u zdravstvu te koeficijenta od 0,5 KM za ljekare konačno je parafirano i kroz aneks kolektivnog ugovora u Bihaću, čime je stavljena tačka na pregovore i ustupke koje su pregovarački timovi tražili. 

Isplata razlike

Ugovor su potpisali Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK, i Dragan Polimanac u ime Vlade USK.

Februarska plaća isplaćena je u većini zdravstvenih ustanova prema novom kolektivnom ugovoru, a oni koji su ju dobili prema starom razliku će dobiti naknadno. Time je sindikalna borba, manifestirana kroz generalni štrajk te višemjesečne pregovore, konačno dobila epilog.

Međutim, iako se radi o povećanju plaća i boljem materijalnom statusu radnika zaposlenih u zdravstvu, za što je ZZO USK dodatno osigurao oko osam miliona KM, to je ipak daleko ispod onih koje primaju u zemljama Evropske unije. Tako je plaća medicinskim tehničarima povećana za devet posto, odnosno 70 KM, dok je ljekarima i stomatolozima za 20 posto.

Rade iz ljubavi

- Nije to dovoljan razlog da medicinari ostaju u zdravstvenim ustanovama USK. Raditi ovdje za 400, a tamo za 1.500 do 2.000 eura, nije motiv za ostanak. S ovom plaćom ostaju samo oni koji rade svoj posao iz ljubavi. Konkretnih informacija o tome koliko je medicinskih radnika napustilo zdravstvene ustanove nema, jer se to dešava svakodnevno, a tome ide u prilog da nas napuštaju ljudi sa 50 godina starosti, odnosno sa 35 godina radnog staža - kaže Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata uposlenika u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“.

Hiperprodukcija kadra  

Bez obzira na svakodnevni odlazak medicinskog osoblja, o nedostatku kadra se ne može govoriti, jer i dalje postoji hiperprodukcija. Naime, Medicinska škola je s najvećim brojem srednjoškolaca i vanrednih učenika, a tu su i studenti Fakulteta zdravstvenih studija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.