PRIJEDOR

Koncertima zarađuju novac za matursku ekskurziju

Članovi grupe “The Bachs” s profesorima

M. ZGONJANIN

4.4.2018

Učenici trećeg razreda Srednje muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora, članovi školske pop-rok grupe “The Bachs”, pripremaju niz kulturnih dešavanja kako bi do septembra zaradili novac za svoju matursku ekskurziju.

Brojni instrumenti

U “The Bahcsu” je sedam mladih talentiranih učenika, a svi idu u isto odjeljenje. Sviraju različite instrumente, pjevaju, komponiraju muziku, pišu, slikaju. Oni koji su ih pratili od sredine prošle godine, kada su osnovani, tvrde da su multitalentirani i čudesni.

Ideju da se predstave publici i tako sebi osiguraju odlazak na matursku ekskurziju podržao je i Dragan Marinković, njihov profesor gitare. Kaže da s njima sarađuje od samog početka, kada im je i predložio da naprave muzičku grupu.

- Imali smo nekoliko nastupa koji su odlično prošli. Zajedno smo odlučili da sakupimo novac za matursku ekskurziju. To je neka inicijativa koja traje od početka ove godine. Nadamo se da ćemo uspjeti da skupimo sredstva - kaže Marinković.

Dodaje da je riječ o mladim ljudima koji sviraju po nekoliko instrumenata, piano, violinu, violu, gitaru…

Članove “The Bahsca” posjetili smo jučer na jednoj od proba. Učenik Vanja Drljača podsjeća na prvi koncert koji su održali u galeriji „96” u Prijedoru.

 Dobar prijem

- Tada je publika odlično reagirala, tako da smo odlučili da se malo ozbiljnije pozabavimo našim nastupima - kaže Drljača, uvjeren da će uspjeti prikupiti novac za ekskurziju, koja bi ujedno bila i nagrada za njihov veliki trud. Za matursku ekskurziju u Grčkoj za sedam učenika treba prikupiti oko 5.000 maraka.

 Kulturna večer

Prvi u nizu koncerata planiran je za 26. april u Gradskom pozorištu u Prijedoru. Najavljen je sjajan pop-rok repertoar i još bolje izvođenje. Cijena ulaznica koje su već u prodaji je deset maraka i mogu se nabaviti u Muzičkoj školi. U holu Pozorišta bit će organizirana i kulturna večer na kojoj će prisutni moći pogledati izložbu fotografija, grafika i ulja čiji su autori učenici i profesori škole.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.