UNSKO-SANSKI KANTON

SBB BUŽIM: Lokalna vlast bez rezultata i s opasnim deficitom

Pres centar SBB

17.4.2018

Povodom najave održavanja 15. sjednice Općinskog vijeća, na kojoj će biti razmatrano nekoliko važnih odluka i izvještaja, zasjedao je Klub vijećnika SBB-a te utvrdio nekoliko zaključaka koje prenosimo u cjelini.  

Izvještaj o radu općinskog načelnika je neprihvatljiv i, nažalost, potvrđuje ranija predviđanja da rukovodstvo Općine nema nikakve vizije razvoja i izgradnje općine Bužim. 

Izvještaj samo potvrđuje da Bužim zbog politike „nezavisnosti“ zaobilaze svi u širokom luku. Ne može izvještaj općinskog načelnika biti sadržan od izvještaja službi, javnih ustanova koje imaju svoje izvještaje i koje su samostalne u svom radu, do pojedinačnog nabrajanja odluka koje su razmatrane i usvajane na sjednicama Općinskog vijeća te niza drugih preuzetih informacija.

Takvi izvještaji ne oslikavaju rad i viziju načelnika kao izabranog predstavnika općine.

Nijednim dijelom preslikanog izvještaja od drugih organizacija i ustanova se ne vidi šta je to načelnik radio, koja je to vizija razvoja, koji su kapitalni projekti bili u fokusu, osim beskorisnih službenih putovanja (izdvajanja za služena putovanja povećana za 110%, s ranijih 7.000 na 15.000 KM) i uveličavanja političkih skupova, od kojih građani Bužima nemaju nikakve koristi.

Nije dovoljno svaku priliku koristiti da se proglasi odgovornim neko drugi za vlastitu nesposobnost i bezidejnost.

Izvršenje budžeta općine za 2017. godinu potvrđuje sav nerad i nesnalaženje općinskog načelnika, koji je najavljivan kao ekonomski ekspert, a prvu godinu mandata općinski budžet je završio s prikazanim deficitom od oko 500.000 KM, s izvršenjem ukupnih prihoda u budžetu od 59% u odnosu na plan. 

Posebno zabrinjava plan budžeta u dijelu osiguravanja sredstava s viših nivoa vlasti, gdje je ostvarenje skromnih 15% u odnosu na plan.

Budžet općine je likvidan samo u dijelu plaća i naknada, sa stalnim trendom stvaranja novog deficita.

Za Klub vijećnika SBB-a je neprihvatljivo da se lokalna putna mreža gradi samo iz sredstava građana, uz učešće istih sa 50% sredstava, jer obaveza lokalne vlasti je da osigurava sredstva od  viših nivoa, a ne da izbornu kampanju gradi preko leđa građana i dodatnim deficitom općinskog budžeta. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.