ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Za šest mjeseci ostvareno 547.246 KM viška prihoda

U Zavodu zadovoljni postignutim rezultatima ( J. Hadžić)

D. J.

29.8.2017

Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona sumirao je prethodni šestomjesečni period. Na pres-konferenciji je istaknuto da je konačno ostvaren višak prihoda u iznosu od 547.246 KM, i to nakon nekoliko godina uzastopnog negativnog poslovanja.  

Veća izdvajanja

Prihodi su ostvareni u iznosu od 78.835.166 KM, što je za 8,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Za zdravstvenu zaštitu na svim nivoima u Kantonu izdvojeno je 57.990.118 KM, dok je za lijekove izdvojeno 12.229.617 KM, što je za 6,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Materijalni troškovi Zavoda su čak za 209.000 KM manji u odnosu na prethodnu godinu i čine samo 1,9 posto ukupnih rashoda Zavoda. Stoga menadžment Zavoda može biti zadovoljan izvještajem u ovih šest mjeseci - rekla je Mirzeta Subašić, direktorica Zavoda.

Uvođenje elektronskog recepta, koji će biti zamjena za pisani recept, daljnji je iskorak u procesu informatizacije zdravstvenog sistema u ZDK.

- To će Zavodu omogućiti jednostavnu kontrolu potrošnje lijekova kroz dnevne izvještaje te odmah analizirati potrošnju lijekova po ustanovama i preuzeti potrebne mjere usljed eventualnog prekoračenja potrošnje lijekova, a ne čekati i do dva mjeseca da se fizički obrade recepti, kao što je bilo do sada - naglasila je Subašić.

Upravni odbor ZZO je na sjednici 11. avgusta donio odluku o uvođenju mogućnosti plaćanja premije zdravstvenog osiguranja. Osnovni razlog jeste slaba naplata participacije i očekivani benefiti za osigurana lica od uvođenja premije.

- Od uvođenja premije očekujemo povećanje prihoda, a što je preduvjet za bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Najveći benefit od uvođenja premije (markica) osjetilo bi radno sposobno stanovništvo jer ta kategorija nije oslobođena plaćanja participacije te da, prema važećoj odluci, učestvuje u troškovima korištenja zdravstvene zaštite - naglašava Subašić.

Dobrovoljna osnova

Penzioneri, djeca, RVI i druge kategorije, koje su, inače, oslobođene participacije, plaćanjem markice ne bi davali 1 KM po receptu, a isto tako ove kategorije i dalje ne bi plaćale učešće u troškovima banjsko-klimatskog liječenja i učešće za ortopedska i druga pomagala. Plaćanje premije bilo bi na dobrovoljnoj osnovi.

Godišnja premija do 25 KM  

- Iznos, odnosno visinu premije utvrđuje Upravni odbor Zavoda do 31. decembra za narednu godinu. Prema našim kalkulacijama, preliminarno bismo mogli kazati da bi visina premije na godišnjem nivou iznosila 20 ili 25 maraka - rekla je Subašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.