ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZDK: Upisana 3.473 prvačića, 156 više nego prošle godine

J. Hadžić

E. DRAGUNIĆ

5.9.2017

Nova školska 2017./2018. godina jučer je počela u svim osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu. U 60 osnovnih škola upisano je 30.919 učenika, dok je u 31 srednju školu upisan 12.841 učenik. 

Osam privatnih

 

Kako je za „Avaz“ kazala Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, od ukupno 91 škole osam je privatnih i ni u jednoj nije zabilježen nijedan problem.

 

- Prvi školski dan je počeo prema planu. Sve su škole pripremljene za rad i nije bilo nikakvih problema. U svakom trenutku imamo sve informacije s terena i javnost ćemo pravovremeno obavijestiti u slučaju nekih nepredviđenih dešavanja - rekla nam je Galijašević.

 

U prvi razred osnovnih škola na području ZDK upisana su 3.473 učenika, što je za 156 više nego prošle godine. S druge strane, u srednjim školama zabilježen je manji broj upisanih učenika za 188. Međutim, kako kaže Galijašević, to nije nikakav alarmantan podatak.

- Jednostavno je bila manje brojna generacija devetih razreda u odnosu na maturante. Posljednjih nekoliko godina naš kanton ima skoro isti prosjek upisa učenika u škole, tako da ove godine nešto manji broj upisanih srednjoškolaca ne treba nikoga zabrinjavati - kazala je Galijašević.

 

Proljetni raspust

 

Prvo polugodište i za srednjoškolce trajat će do 29. decembra, a od ove godine će se primjenjivati i novi Zakon o srednjoj školi, a proljetni raspust bit će, također, posljednja sedmica marta.

 

Kako je jučer saopćeno iz Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK, u svim školama na području ovog kantona stvoreni su uvjeti za nesmetan početak nove školske godine. O ovoj temi održan je i sastanak s predstavnicima Vlade ZDK.

70 radnika na neodređeno  

- Postignut je dogovor i u vezi s kvalitetnim načinom zbrinjavanja tehnološkog viška radnika u osnovnim i srednjim školama u ZDK na način da niti jedan radnik u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja neće biti proglašen tehnološkim viškom. Također, ove školske godine oko 70 radnika u osnovnim i srednjim školama na području ZDK imat će priliku da riješi radnopravni status na neodređeno vrijeme - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.