ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Nastavljen štrajk zakupaca na zelenoj pijaci u Zenici: Danas okupljanje ispred zgrade Gradske uprave

Prodavači se i jučer kratko okupili pored praznih stolova

Piše: E. D.

5.12.2017

Zakupci stolova na zelenoj pijaci u sklopu ''Tržnice'' u Zenici i jučer su nastavili sa štrajkom. Nezadovoljni, kako kažu, novim nametima, ne žele raditi do daljnjeg jer im se ne isplati te traže smanjenje mjesečnih zakupnina i placarine.  

I jučer su se kratko okupili pored praznih stolova, a za danas su najavili mirno okupljanje ispred zgrade Gradske uprave Zenica. 

S druge strane, Selma Vidimlić, direktorica JP „Tržnica“ Zenica, u izjavi za „Avaz“ tvrdi da ovo preduzeće nije prouzrokovalo nikakvo dodatno finansijsko opterećenje svojim zakupcima te da godinama nije povećavalo cijene svojih usluga.

- Novi Zakon o unutrašnjoj trgovini stupio je na snagu 26. oktobra. Zakonodavac nam je ostavio dva mjeseca da mi kao preduzeće prilagodimo svoje poslovanje i da se zakupci registriraju kod nadležne općine. Naši zakupci su se raspitali i vidjeli da je to njima dodatni finansijski trošak od oko 200 KM i traže da taj, kako oni kažu, namet, preuzme JP „Tržnica“ Zenica, odnosno da im za taj iznos smanji cijene svojih usluga - kaže Vidimlić.

Ovo preduzeće je, kako kaže, u maju ove godine snizilo cijenu svojih usluga za većinu zakupaca. Također, dodaje, dodatnih snižavanja u toku ove godine neće biti.

- Zbog nepopunjenosti stolova svi imamo gubitke. Doduše, imali smo danas (jučer, op. a.) četiri stola popunjena, tako da vjerujem da će ovaj protest biti završen mirnim putem - kazala je Vidimlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.