ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZZO ZDK: Od Nove godine uvode se zdravstvene markice

S pres-konferencije: Oslobađanje od plaćanja participacije

Piše: E. DRAGUNIĆ

28.12.2017

Prema uzoru na pozitivna iskustva drugih kantona u FBiH, od Nove godine i u ZDK bit će uvedena mogućnost plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, odnosno kupovine takozvanih zdravstvenih markica.

Tako će građani koji kupe markicu do kraja marta tekuće godine biti oslobođeni plaćanja participacije troškova prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

Prvi pregled

Godišnje markice će koštati 20 KM i njihova kupovina bit će na dobrovoljnoj osnovi, tako da će oni koji ih ne budu imali i dalje plaćati participaciju.

Ovo je rečeno na jučerašnjoj pres-konferenciji ZZO ZDK, na kojoj su predstavljeni rezultati u ovoj i planovi za sljedeću godinu. Kako je kazala Mirzeta Subašić, direktorica ZZO ZDK, najveću korist od uvođenja markica osjetit će radno aktivno stanovništvo.

- Trenutno, ova kategorija nije oslobođena plaćanja participacije pa, prema važećoj odluci, učestvuju u troškovima korištenja zdravstvene zaštite. Tako, radno sposobno stanovništvo plaća prvi pregled kod ljekara primarne zdravstvene zaštite dvije KM, prvi pregled u konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti četiri KM, a cijene laboratorijskih nalaza kreću se od dvije do 15 KM, ultrazvuka od 10 do 15 KM, CT dijagnostika od 50 do 100 KM ili boravak u bolnici po jednom danu pet KM - kaže Subašić.

Markice vrijede godinu

Druge kategorije

Kupovinom markica radno aktivno stanovništvo ne bi više plaćalo participaciju.

S druge strane, penzioneri, djeca, ratni vojni invalidi i druge kategorije koje su inače oslobođene plaćanja participacije kupovinom markice neće plaćati jednu KM po receptu.

Također, ove kategorije i dalje ne bi plaćale učešće u troškovima banjsko-klimatskog liječenja i učešće za ortopedska i druga pomagala.

Elektronski recepti

Još jedna novost od Nove godine je uvođenje elektronskih recepata u sve zdravstvene ustanove i ugovorne apoteke u ZDK.

Pomoćnica direktorice za zdravstvenu zaštitu Indira Mundžić kazala je da će rad pomoću ove usluge svima biti olakšan.

- Imat ćemo ažurirane podatke o prepisanom lijeku. Na ovaj način moći će biti prepisan samo onaj lijek koji ispunjava sve kriterije. Svima će biti olakšan rad i ovo je veliki napredak za zdravstvenu zaštitu u ZDK - dodala je Mundžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.