ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Gradska pijaca u Zenici jučer skoro prazna: Trgovci zabrinuti zbog sve viših nameta

Malobrojni trgovci došli na posao

Piše: E. DRAGUNIĆ

3.1.2018

Zelena gradska pijaca u Zenici jučer je bila skoro prazna. Svega desetak trgovaca od njih stotinjak prodavalo je jučer voće i povrće. Osim što je za neke bio neradni dan, razlog malog broja prodavača je i obavezna registracija, koja je krajem prošle godine stupila na snagu. 

Nastavak rada

Ekipa „Avaza“ posjetila je jučer ovu pijacu, gdje su nam malobrojni trgovci kazali da su bili primorani doći na posao, ali da je neizvjestan nastavak rada.

Salih Karić je penzioner. Ima 68 godina i svakodnevno radi na pijaci. Za registraciju djelatnosti morao je izvaditi ljekarsko uvjerenje i sanitarnu karticu. Sve to ga je koštalo 110 KM.

- Svaki mjesec na sve namete koje plaćam morat ću izdvajati i dodatnih 70 KM na ime mjesečnog paušala jer sam penzioner. Za nekih pola godine polovina nas neće raditi, nećemo moći izdržati ovako visoke namete. Pijaca je sve praznija, a mora se raditi. Danas što sam došao na posao u startu sam morao platiti 25 KM za prijevoz, ulaz i placarinu. Današnji pazar mi nije ni 30 maraka - kaže zabrinuti Karić.

Karić pokazuje svoj pazar

Na pijaci više od 25 godina radi i Šefket Heljo. Za registraciju djelatnosti kao samostalni trgovac platio je 250 KM.

Uplaćivanje staža

- Od sada ću sam sebi uplaćivati staž i sve doprinose. Na sve namete koje plaćam to će me dodatno koštati oko 270 KM mjesečno. Nigdje me nema kao i svih nas ovdje što radimo - govori Heljo.

Heljo: Nigdje me nema

Rijetki će izdržati

Kako će preživjeti ovu zimu, brine se i Mirsada Bajrić, također jedna od trgovkinja na pijaci. Registracija djelatnosti je koštala oko 200 KM. 

- Mjesečno ću morati plaćati 270 KM državi. Ništa to ne valja. Do ljeta ako budemo mogli izdržati, to će biti super. Rijetki će ovo izdržati. Previše je nameta - kaže Bajrić.

Bajrić: Plaćanje državi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.