ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Najmlađi ljubitelj knjige ima 4, a najstariji 95 godina

Biblioteka raspolaže sa više od 100.000 knjiga

E. DRAGUNIĆ

7.1.2018

Zbog pojave interneta i modernih tehnologija sve je manji interes za čitanjem knjiga. Tako je i u zeničkoj Općoj biblioteci, koja će 15. januara proslaviti svoj 64. rođendan. Povodom toga, ekipa „Avaza“ posjetila je ovu ustanovu u kojoj su već počele pripreme za proslavu ovog vrijednog jubileja. 

Slabiji interes   

I pored sve slabijeg interesa građana, Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke Zenica, kaže da je broj od 4.000 članova pokazatelj da u Zenici još ima mnogo onih koji vole i čitaju knjige.   


Kasap: Problem je prostor. Kasap: Problem je prostor

Najbrojniji korisnici su učenici osnovnih i srednjih škola, a zatim zaposleni i nezaposleni te studenti i penzioneri. Među aktivnim članovima ima i djece predškolskog uzrasta. Zanimljivo je da najmlađi član ima samo četiri godine, a najstariji čak 95.

- Najčitanije knjige u 2017. godini bile su „40 pravila ljubavi“, „Čast“, „Šetnja za pamćenje“ i „Vašljiva palata“, a turska književnica Elif Šafak najtraženiji je autor. Inače, raspolažemo sa više od 100.000 knjiga, a tačan broj utvrdit ćemo revizijom koju ćemo raditi u drugoj polovini januara – kaže Kasap.

Osim centralnog odjeljenja, u kojem je najraznovrsnija ponuda, zenička Opća biblioteka ima još odjeljenja u Crkvicama, Radakovu, Sarajevskoj ulici i Dječije odjeljenje u ulici Branilaca Bosne u centru grada.

Američki kutak  

- U Centralnom odjeljenju imamo stručnu, priručnu i referentnu literaturu, zatim odjeljenje za slijepa i slabovidna lica, knjige na stranim jezicima, Zavičajnu zbirku, Američki kutak, zbirku obaveznog primjerka, novine, časopise i čitaonicu. Prostor je naš najveći problem jer ovaj koji koristimo ne zadovoljava bibliotečke standarde – kaže Kasap.

 Uz čitanje i druženje   

Svake godine organizira se nekoliko projekata, a najzanimljiviji su ljetni i zimski raspust u biblioteci koji se realiziraju posljednjih desetak godina. 

- Samo kroz projekt „Ljeto u biblioteci“ do sada je prošlo više od 500 volontera, a neki od njih su danas ugledni javni radnici i istraživači. Na ovim projektima djeca se zabavljaju i druže kroz razne radionice, igraonice i pričaonice. Uglavnom, nastojimo da se djeca bave kreativnim radom i da bez mobitela i interneta na najbolji način iskoriste školski raspust – kaže Kasap.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.