ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Maglaj: Realizacija Volonterskog centra za socijalnu inkluziju

Mještani Fojnice nastoje poboljšati uvjete života

Piše: N. BRADARIĆ

11.1.2018

Udruženje građana „Fojničani“ iz maglajskog naselja Fojnica počelo je s realizacijom projekta „Volonterski centar za socijalnu inkluziju“. Krenulo se od sanacije prostorija koje je MZ Bradići dobila na korištenje, a dio su objekta područne škole u ovom naselju.  

Od poplava u maju 2014. godine prostorije su bile neuvjetne i nisu se koristile. Zahvaljujući projektu, u prostoru od nekih 80 kvadrata kancelarije za rad dobit će Mjesna zajednica Bradići, Udruženje građana „Fojničani“ i još tri udruženja koja djeluju na ovom području.

Nakon sanacije, bit će organizirane i radionice namijenjene djeci, volonterima, ženama i penzionerima.

- Zahvaljujući Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, kao i dopredsjedavajućoj Skupštine ZDK Draženki Subašić, osigurali smo nešto više od 20.000 KM za građevinsku sanaciju. Osim prostorija za rad, uredit će se i savremena multifunkcionalna sala. Cijeli prostor bit će prilagođen invalidnim osobama - kaže Davor Šupuković, projekt-menadžer Udruženja.

Kako ističe, ciljevi su socijalizacija i uključivanje svih kategorija stanovništva.

- Svima treba inkluzija, ljudi su danas otuđeni, okrenuti sami sebi. A mi trebamo raditi zajednički za dobro svih - dodao je Šupuković.

Šupuković: Dobili sredstva

Među prvim planiranim aktivnostima u okviru Volonterskog centra je i škola klasične gitare, koju će voditi Josip Tirić, inače nastavnik u Glazbenoj školi „Katarina Kosača-Kotromanić“ u Žepču. 

Udruženje „Fojničani“ dobilo je finansijsku podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša ZDK i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za projekt „Kompostiranje“. Kompostere je u prvoj fazi već dobilo 15 domaćinstava. Pravu ekspanziju projekt će doživjeti u proljeće.

- Na ovom području većina stanovništva i odvaja bio-otpad. Mi smo taj postupak modernizirali i educirali korisnike. Na ovom području pod plastenicima je 1.000 kvadratnih metara prostora i zahvaljujući kompostiranju, mnogi će zaokružiti organsku proizvodnju povrća - dodao je Šupuković.

Neki već imaju iskustva u kompostiranju, kao Jelica Tirić.

- Objeručke sam prihvatila komposter, jer u uzgoju povrća ne želim nikakvu hemiju, nego samo najbolje za svoju porodicu - ističe Tirić.

Sanacija saobraćajnice  

Među gorućim problemima je sanacija izuzetno frekventne saobraćajnice koja povezuje tri općine Maglaj, Žepče i Zavidovići. 

Projekt, iako kandidiran svim nivoima vlasti, domaćim i međunarodnim organizacijama, još nije dobio zeleno svjetlo. 

U izuzetno lošem stanju je i drveni most koji povezuje naselja Fojnicu i Tomiće. Fojničani upozoravaju da ne strahuju bez razloga.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.