ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U Maglaju nema oboljelih od ospica

Dom zdravlja: Procent vakcinacije iznad 90 posto

N. Br.

11.1.2018

I dok u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regiona, iz godine u godinu opada procent vakcinacije djece od zaraznih bolesti, u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Maglaj s ponosom ističu da je procent vakcinacije djece iznad 90 posto. 

- Na svu sreću, na maglajskom području pokrivenost vakcinacijom je dosta velika, a procent revakcinacije protiv rubeole, zaušnjaka i krzamaka je 99 posto. Procent vakcinacije prvom vakcinom koja se daje u drugoj godini života je nešto manji i iznosi 91 posto. Razlog je što ima djece koja su alergična na jaja ili su bolesna, a ima i roditelja koji odbijaju vakcinaciju djeteta. Ni prošle, a ni ove godine na području općine Maglaj nije bilo registriranih slučajeva oboljenja od ospica - rekao nam je prim. dr Mehmed Krzić, specijalista epidemiolog.

Naglašava da niko nema pravo, pa ni roditelji, da uskrati djetetu pravo da se vakcinacijom zaštiti od mnogih teških zaraznih oboljenja kao što su TBC, dječija paraliza, difterija, krzamak, veliki kašalj, tetanus, ospice, rubeola ili zaušnjaci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.