Foto: Smetovi omiljeno izletište mnogih Zeničana

ZENICA U cilju kvalitetnijeg smještaja i boljih uvjeta za mlade

U aprilu počinje izgradnja eko-doma na Smetovima

Autor: D. PAŠALIĆ
13.01.2018 08:22
A
A
A

Početkom aprila trebali bi započeti prvi građevinski radovi na izgradnji eko-kuće na Smetovima, koja će itekako obogatiti omiljeno izletište Zeničana. 

Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenice, kaže da je sretan što je ovaj projekt konačno dočekao početak realizacije.

Edukativni centar

- I prošle godine se o tome pričalo, međutim, sredstva su otišla za druge projekte. Izgradnja je ponovo aktuelizirana, s obzirom na to da je u budžet Grada ušla stavka od 100.000 KM za izgradnju eko-kuće, a na isti iznos u sufinansiranju projekta obavezao se i Kanton - pojašnjava Šarić.

Ističe da će eko-dom na Smetovima biti izgrađen od ekoloških materijala, s kapacitetom od 50 ležaja, u sklopu čega će se nalaziti edukativni i pokazni centar za djecu te škola u prirodi.

- Ovaj dom bit će namijenjen svima. Svojim kapacitetom i sadržajima doprinijet će kvalitetnijem smještaju i uvjetima za mlade iz Zenice, ali i ZDK, izviđače, sportske organizacije, manje ekipe - naglašava Šarić.

Vrijednost projekta je 340.000 KM, a svi detalji oko njegove realizacije dogovoreni su na sastanku održanom na Smetovima, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za promet i komunikacije ZDK, Gradske uprave i Saveza izviđača grada Zenice.

  • ŠARIĆ: Budžetska sredstva
    ŠARIĆ: Budžetska sredstva
  • BRKIĆ: Veliki značaj
    BRKIĆ: Veliki značaj

Brojni sadržaji

Prema riječima Fahrudina Brkića (SBB), koji je, također, prisustvovao sastanku, Vlada će shvatiti značaj izgradnje eko-kuće na Smetovima, a sredstva će zasigurno biti osigurana.

- To je jedan veoma značajan projekt za djecu, koja će tokom raspusta imati brojne edukativne sadržaje. Mi ćemo, također, uvrstiti u budžet 100.000 KM opredijeljenih za ovaj projekt, a uvjeren sam da ćemo dobiti podršku Vlade - kaže Brkić.

Preostalih 100.000 KM, neophodnih za izgradnju projekta, osigurat će kompanija “ArcelorMittal”, a iz Saveza izviđača ističu da su bile male revizije objekta, odnosno, da je smanjen radi jeftinije izgradnje i održavanja u odnosu na prvobitni projekt.

  • Budući izgled eko-doma
    Budući izgled eko-doma

Botanički vrt 

Osim brojnih sadržaja koje će ponuditi eko-dom, iz Saveza izviđača Zenice posebno ističu izgradnju botaničkog vrta.

- U planu je izgradnja botaničkog vrta, u kome bismo zasadili sve autohtono bilje koje imamo na području ZDK. Na taj način, ovaj vrt bit će edukacioni poligon za sve mlade ljude, kako iz ZDK tako i iz BiH - kaže Šarić.