ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Vlada FBiH traži načine da se aktivira rad dijela "Željezare" Zenica

Fena

16.1.2018

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, na inicijativu sindikalne organizacije preduzeća "Željezara" Zenica održan je sastanak u vezi rješavanja problema ovog preduzeća, koje se nalazi u predstečajnom postupku.

Sastanku su prisustvovali premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević, resorni federalni ministar Nermin Džindić, predstavnici sindikata ŽZ s predsjednikom Avdijom Halilovićem, direktor preduzeća "Željezara" Zenica Safet Berbić i predstečajni upravnik Mirza Jarić.

Na ovaj sastanak pozvani su predstavnici Sindikata "ArcelorMittala" i generalni direktor ove kompanije Biju Nair, ali se nisu odazvali na ovaj poziv što je malo iznenađenje, s obzirom na to da je Vlada Federacije BiH suvlasnik kompanije „ArcelorMIttal Zenica“.

- Nažalost, danas predstavnici "ArcelorMittala" i direktor nisu došli na sastanak iako su zvanično imali poziv. Zvanično ćemo sutra uputiti iz minstarstva poziv da dođe na sastanak i da razgovaramo o zajedničkom rješavanju problema. S obzirom na to da je ovaj problem "Željezare" naš i djelimično "ArcelorMittala". Pod pritiskom svog sindikata, gospodin Biju je meni tako prenio da je potpisao ugovor s dvije firme iz Zenice, a sve u cilju da spriječi najavljeni štrajk radnika "ArcelorMittala" - kazao je nakon sastanka medijima ministar Nermin Džindić.

Na sastanku je razgovarano o trenutnom stanju i narednim zadacima u rješavanju radno-pravnog statusa oko 340 radnika "Željezare" Zenica, koja će najvjerovatnije već od sutra, srijeda 17. januara, nakon rasprave na Općinskom sudu u Zenici ići u stečajni postupak.

Članovi Sindikata "Željezare" Zenica insistiraju da im se pomogne u obnovi radnog procesa proizvodnje hrane za radnike kompanije “ArcelorMittal Zenica”, s obzirom na to da te poslove može uspješno da obavlja oko 120 radnika ovog preduzeća, kako su ga obavljali više od 50 godina za potrebe nekadašnjeg metalurškog kombinata.

Nakon eventualne sudske odluke o stečaju steći će se pravne mogućnosti da se u okviru preduzeća "Željezara" Zenica pokrenu i neke druge proizvodne i uslužne aktivnosti, koje se vrlo brzo mogu staviti u funkciju privređivanja nakon predstečajnog postupka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.