ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZDK: Usvojen nacrt budžeta za 2018. u iznosu od 318 miliona KM

Skupština ZDK: Javna rasprava u trajanju od pet dana

E. DRAGUNIĆ

18.1.2018

Nacrt budžeta ZDK za 2018. godinu u iznosu od 318 miliona KM usvojen je jučer na sjednici Skupštine ZDK. Ovaj dokument upućen je u javnu raspravu u trajanju od pet dana i do kraja ovog mjeseca očekuje se i njegov konačan prijedlog u skupštinskoj proceduri.

Manje zaduženje

Najviše primjedbi bilo je na novo zaduženje ZDK u iznosu od 12 miliona KM koje je planirano ovim budžetom. Ministar finansija ZDK Andrej Kajić rekao je da je ovo jedno od posljednjih kreditnih zaduženja ZDK.

- Kada smo preuzimali mandat, procijenili smo da kreditnim zaduženjima možemo stabilizirati finansije u ZDK. To se sada i ostvaruje jer je ovo zaduženje mnogo manje od kreditnih obaveza koje otplaćujemo ove godine i to je znak stabilizacije finansija - rekao je Kajić.

Tokom rasprave Meldina Ugarak, šefica Kluba SBB-a u Skupštini ZDK, kazala je da će SBB, kao i većina, podržati ovaj dokument.

- Vlada ZDK je s ministrima iz reda SBB-a uspjela stabilizirati budžet, nagomilana dugovanja. Također, planirana su ulaganja više od šest miliona KM u putnu infrastrukturu, što je za svaku pohvalu - kazala je Ugarak.

Usaglasiti stavove

Na jučerašnjoj sjednici trebao je biti razmatran i Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK, na koji je uloženo nekoliko amandmana. Prije rasprave o ovoj tački sjednica je prekinuta i, kako je rečeno, bit će nastavljena za desetak dana. Do tada, kako je rekao Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine ZDK, trebaju biti usaglašeni stavovi za prijedlog ovog zakona.

Saopćenje CCI-ja 

 

Centri civilnih inicijativa (CCI) jučer su izdali saopćenje u kojem su kazali da se Prijedlogom zakona o plaćama uvode nove privilegije političara u ovom kantonu te da je ovaj dokument potrebno dodatno razmotriti.

Zakon sadrži prijedlog za profesionalizacijom zastupnika u Skupštini ZDK. Ovo je u potpunoj suprotnosti s dosadašnjom praksom ove institucije, a koju je CCI već godinama isticao kao pozitivan primjer svim drugim institucijama i javno promovirao činjenicu da je Skupština ZDK jedina institucija u kojoj zastupnici ne primaju plaće za svoj rad i nisu profesionalno angažirani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.