ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Uvjeti ne odgovaraju trgovcima: Gasi li novi zakon žepačku pijacu?

Gotovo prazni štandovi pazarnim danom

R. AGIĆ

19.1.2018

Žepačka zelena pijaca, odnedavno Gradska tržnica, od rata pa sve do danas nikako da zaživi u punom kapacitetu. Prijeratni žepački simbol trgovine, koji je spajao ljude i robe iz raznih krajeva naše zemlje i šire, i pored truda lokalnih vlasti, ostat će samo želja da se vrati izgubljena tradicija. 

Pokušalo se s modernizacijom i rekonstrukcijom kompletnog prostora zelene pijace te izgradnjom nedostajućih poslovnih prostora za mliječne i suhomesnate proizvode, u što je uloženo više od 250.000 KM.

Međutim, projekt rekonstrukcije imao je određenih manjkavosti pa je nedugo nakon otvaranja kantonalna tržna inspekcija, zbog nedostatka rashladnih vitrina, zabranila prodaju mliječnih i suhomesnatih proizvoda te komercijalne robe.

Nakon što su otklonjeni ovi nedostaci, novi Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH je nametnuo nove barijere koje bi, po broju zakupljenih štandova na početku ove godine, mogao značiti odumiranje nekadašnjeg simbola žepačke trgovine.

Nezadovoljni su i trgovci i kupci, a posebno samostalni poljoprivredni proizvođači koji su svoje viškove plasirali na tržište.

Posljednji pazarni dan u Žepču osvanuo je s gotovo praznim štandovima, a mlijeko, sir i jaja proizvođači su prodavali iz svojih automobila.

Slab interes trgovaca 

Prema riječima direktora JKP ''Komunalno'' Žepče Mirka Šumića, koje upravlja zelenom pijacom, do utvrđenog roka na poziv o zakupu štandova prijavilo se 12 trgovaca, od kojih samo jedan samostalni poljoprivredni proizvođač.

S obzirom na ovakvu ponudu, ukoliko ne dođe do drastične izmjene Zakona, kupci će biti uskraćeni za domaće proizvode, a održivost pijace mogla bi doći u pitanje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.