ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Elizabeta Trlin, najstariji član Opće biblioteke u Zenici: Vjera u Boga i knjiga održavaju me u životu

Trlin: Svaki slobodni trenutak posvećuje čitanju

E. DRAGUNIĆ

20.1.2018

Elizabeta Trlin (96) veliki je zaljubljenik u knjige i najstariji član Opće biblioteke u Zenici. Iako u poznim godinama, ova vitalna Zeničanka i danas je dobrog zdravlja i, kako kaže, svaki slobodni trenutak posvećuje čitanju. 

Ljubitelj čitanja

Ekipa „Avaza“ posjetila je Trlin u njenom stanu, iz kojeg u posljednje vrijeme mnogo ne izlazi. Knjige joj iz biblioteke donosi sin Dubravko, koji živi s njom, a koji je i sam veliki ljubitelj čitanja.

- Uz vjeru u Boga, knjiga je za mene sve. To je ono što me održalo i što me održava u životu. Dan ne mogu zamisliti da ne pročitam stotinjak strana ili čak više - kaže Trlin, koja, uprkos godinama, može čitati bez naočala.

Prije dvije godine dobila je zahvalnicu Opće biblioteke Zenica za vjernost i članstvo u ovoj ustanovi. Inače, ljubav prema knjizi počela je u Sarajevu, gdje je i rođena. Uz svog brata, volontirala je u sarajevskoj biblioteci i tu zavoljela knjigu. Zbog poslovnih obaveza svog oca, 1947. godine s porodicom preseljava u Zenicu.

- Radila sam dugo u općinskoj administraciji i bila jedan od inicijatora osnivanja biblioteke u ovom gradu, u čemu smo i uspjeli 1954. godine. Moj brat je volio knjigu više od ičega, a ja toliko volim čitati da vam to ne mogu opisati. Jednostavno, ne mogu bez knjige. Imam takvo pamćenje da nekad mogu ispričati nešto što sam davno pročitala pa se sama sebi čudim kako mi mozak tako radi - kaže kroz osmijeh Trlin, koja zrači pozitivnom energijom i izuzetnom ljubaznošću.

Mladima preporučuje da čitaju jer to, kako kaže, razvija mozak i dodatno obrazuje.

Najbolji prijatelj

- Knjigu ne treba samo čitati, treba je i razumjeti i zavoljeti. To svakome treba biti razonoda. Ne mogu shvatiti kad neko kaže da ne voli čitati. To nije ispravno. Knjiga je najbolji prijatelj i svaki čovjek treba čitati - ističe Trlin.

Omiljeni pisci Šeldon i Roberts 

Elizabeta Trlin rođena je u Sarajevu 1922. godine. Majka joj je Austrijanka, a otac Čeh. Članica je zeničke biblioteke od njenog osnivanja. Mjesečno pročita tri-četiri knjige. Omiljeni pisci su joj Sidni Šeldon (Sidney Sheldon) i Nora Roberts, dok knjige domaćih pisaca slabije čita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.