ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Esma i Muhamed Hasanić slave 50 godina braka: U teškim trenucima jedno drugome bili i ostali najpreči

I danas sretni i zaljubljeni kao i prije 50 godina

Piše: E. DRAGUNIĆ

31.1.2018

Bračni par Hasanić iz Zenice Esma (75) i Muhamed (81) proslavit će 4. februara jubilej, 50 godina braka. Na zajednički život, kako kažu, odlučili su se samo nekoliko dana nakon što su se upoznali. Iste godine kad su se vjenčali, kupili su zemljište, počeli praviti kuću i dobili prvo dijete.

Preporuka poznanice

Esma je domaćica, a Muhamed je cijeli radni vijek proveo kao ložač, a kasnije kao mašinovođa u zeničkoj „Željezari“. Ovaj veseli bračni par ugostio je ekipu „Avaza“ u svojoj kući u naselju Brist u kojoj su, kako kažu, sve proživjeli.

- Ja sam se jednoj Muhamedovoj poznanici dopala i ona me preporučila njemu. On je odmah za dva dana došao i raspitivao se za mene. Slučajno je radio s mojim rođakom u „Željezari“ i tako smo se upoznali. Odmah smo požurili i, samo nekoliko dana nakon toga, vjenčali smo se - prepričava nam Esma početak zajedničkog života sa svojim Muhamedom.

Oboje kažu da su i danas sretni i zaljubljeni kao i prije 50 godina. Iako se, kako kažu, ne živi od ljubavi, lijepa riječ i smirenost u teškim trenucima formula je za uspješan brak.

- Kad smo kupili ovu zemlju, ovdje nije bilo ni vode, ni puta, ni kanalizacije. Svašta smo predeverali. Bilo je i lijepih, ali i teških trenutaka. Preživio sam dva srčana i jedan moždani udar, a Esma ima problem s koljenima. Bio sam dužan tri kredita, ali se sve preživjelo. U teškim trenucima jedno drugome smo bili i ostali najpreči - kaže Muhamed, koji se sa 16 godina iz Maglaja doselio u Zenicu i počeo raditi u „Željezari“.

Imaju dvojicu sinova i kćerku te troje unučadi. Dok su bili mlađi i mogli hodati, proputovali su mnoge zemlje.

- Sa „Željezarom“ se prije išlo po 15 dana na more i sve nam je bilo plaćeno. Nema mjesta na Jadranskoj obali gdje nismo bili - prisjeća se Esma.

Priča uz kafu

Nijedan brak, kažu, ne može biti bez svađa i razmirica. Međutim, sve se može predeverati.

- Ašikovanje je jedno, a zajednički život nešto sasvim drugo. Tek kad pritisnu životni problemi, iskazuje se ljubav. Kod nas je, kad jedno galami, drugo šuti. Tako da, kad god je izbio neki nesporazum ili svađa, odmah smo sjeli i pričali uz kafu. To je naš najbolji savjet - kažu skoro uglas Esma i Muhamed.

Sjedili u Apollu 8 

Muhamed priča da su među prvima njih dvoje sjeli u Apollo 8, prvu letjelicu kojom su ljudi otišli na Mjesec. To je bilo u Zagrebu, ubrzo nakon povratka Apolla 8 s Mjeseca.

- Došao sam jednom s posla i kažem ženi: „Ideš sa mnom vidjeti čudo neviđeno na svijetu i veliko tehničko dostignuće.“ Spremimo se i na velesajam u Zagreb da vidimo Apollo 8. Tu smo ulazili i vidjeli unutrašnjost te letjelice - priča Muhamed.

Služio vojsku sa Safetom Isovićem

Jedna od zanimljivosti koju nam je ispričao Muhamed je da je služio vojsku s popularnim pjevačem sevdalinki, rahmetli Safetom Isovićem, koji ga je zvao u Sarajevo da dođe živjeti i raditi. Kaže da je i tada Isović znao zapjevati, a otad se više nikad nisu čuli ni vidjeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.