ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Po topli obrok dolaze i djeca i penzioneri

Piše: A. Kovačević

10.2.2018

U brezanskoj Javnoj kuhinji „Merhameta“ svakodnevno se hrani 119 osoba. Po svoj topli obrok i hljeb svraćaju i najmlađi, djeca iz osnovnih i srednjih škola, a i oni najstariji koji nemaju nikoga.

Sekretar Općinskog odbora „Merhameta“ Nusret Kadrić kaže da u ovu javnu kuhinju dolaze ljudi kojima je obrok zaista potreban.


- Nekad smo imali između 180 i 190 korisnika, ali broj moramo prilagođavati zalihama hrane, odnosno primimo onoliko korisnika koliko možemo izdržavati. Dešava se, nažalost, da nekad nekoga moramo i vratiti jer nemamo dovoljno hrane. Sve zavisi od priliva robe - kazao je Kadrić.

Trenutno su zalihe hrane u ovoj kuhinji zadovoljavajuće, a Kadrić kaže da su u posljednje vrijeme osjetili znatan napredak kada su donacije u pitanju.

- Imamo veliki broj donacija od lokalnog stanovništva, privrednika i naše dijaspore. Za vjerske praznike, također, doniraju se kvalitetna roba i meso. Donose nam mještani mrkvu, luk, krompir... - istakao je Kadrić.


Osim korisnika koji svakodnevno svraćaju po svoj obrok, postoje i oni koji žive u udaljenim selima i nisu u mogućnosti doći do kuhinje.

- Onima koji ne mogu doći, mjesečno isporučujemo pakete pomoći. Ti paketi sadrže sve potrebno i ispunjavaju normu za obrok - rekao je Kadrić.

Svaki korisnik dobije topli obrok i hljeb. Od variva su najčešće krompir, grah, riža ili makaroni. U slučaju velikih donacija, osim redovnog obroka, dobiju i pakete.

Upitne zalihe za proljeće

U zimu su ušli spremni i sa zadovoljavajućim količinama zaliha hrane, ali su one upitne za proljeće.

- Mart, april, pa i maj su kritični mjeseci, odnosno taj period pred početak sezone - kazao je Kadrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.