ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U tržnici prva degustacija zdravih domaćih proizvoda

Sir, meso, sudžuku izložili zakupci koji rade na tržnici

E. DRAGUNIĆ

15.2.2018

U organizaciji preduzeća „Tržnica“ i zakupaca jučer je u zeničkoj gradskoj tržnici održana degustacija domaćih proizvoda. Svoje suhomesnate i mliječne proizvode izložili su zakupci koji rade na ovoj tržnici. 

 

Odlazak kupaca

 

Kako je kazala Selma Vidimlić, direktorica preduzeća „Tržnica“, cilj je bio privući građane na pijacu.

 

- U posljednje vrijeme postoji trend odlaska kupaca s pijaca u neke druge prodajne objekte. Želimo vratiti stanovništvo na pijacu da kupuju domaće proizvode koji su, zaista, vrhunski. To su suho meso, sudžuka, razne vrste sireva, kajmaka, domaća jaja - kazala je Vidimlić.

Vidimlić: Slične aktivnosti

Kako je dodala, ovakav događaj prvi put je organiziran u zeničkoj tržnici, a u budućnosti bit će još sličnih aktivnosti. Jedan od prodavača u tržnici je Admir Garanović iz Šerića. Uzgojem krava i ovaca te prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda bavi se više od 15 godina.

- Kad čovjek vidi ukupno stanje u državi, opet se dobro može živjeti od ovog posla. Svaki dan sam ovdje i sve sami proizvodimo moja porodica i ja. Kilogram ovčijeg sira je 12 maraka, a kravljeg sedam KM. Kilogram suhog masnog sira je 10 KM, a obični suhi sir po komadu je od pet do šest KM - rekao je Garanović.

Garanović: Sami proizvode

Porodični posao

Suhomesnate proizvode jučer je izložio je i Sedin Varupa iz sela Bukve kod Viteza. Ovim porodičnim poslom, kako kaže, bavi se 40 godina.

- Ovo je radio moj otac pa, evo, sad ja i moja djeca. Proizvodimo samo suho meso i sudžuku. Cijene se kreću od osam do 25 KM po kilogramu - kazao je Varupa.

Varupa: Cijene do 25 KM

Prerađeni proizvodi 

Almira Mangić iz Vjetrenica kod Zenice svakodnevno prodaje suhomesnate proizvode. Sa suprugom vodi porodičnu firmu.

- Ovim poslom bavimo se skoro 20 godina. Sve sami koljemo i sušimo. Uglavnom prodajemo suho meso i sudžuku, a imamo i naše domaće proizvode koje prerađujemo, a to su faširano meso, ćevapi, hrenovke, kobasice - kazala je Mangić.

Mangić: Porodična firma

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.