ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZDK: Pomjera se proljetni raspust iz aprila u posljednju sedmicu marta

Učenicima će biti plaćen prijevoz

E. DRAGUNIĆ

23.2.2018

Nakon što je u julu prošle godine povučen s dnevnog reda, Prijedlog zakona o osnovnoj školi naći će se ponovo u petak na sjednici Skupštine ZDK. Ovaj dokument tada je povučen zbog, kako je obrazloženo, velikog broja predloženih amandmana koji su zahtijevali izdvajanje dodatnog novca iz budžeta. 

 

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović kaže da je ovaj dokument usklađen sa Zakonom o radu i u mnogim odredbama sa Zakonom o srednjoj školi ZDK.

 

- Tako ćemo, između ostalog, donošenjem ovog zakona imati uvjete za izradu pravilnika o inkluzivnom obrazovanju. Stari zakon je iz 2004. godine, a ovaj novi je realan i u skladu s finansijskim mogućnostima našeg kantona - rekao je Sinanović.

 

Prijedlogom ovog zakona, između ostalog, ostavljena je odredba koja je bila i ranije, da će učenicima koji do škole putuju pet kilometara i više biti plaćen prijevoz. Također, iako je bilo prijedloga da se ukine, proljetni raspust je ostavljen u novom zakonu i pomjeren je s posljednje sedmice u aprilu na pet posljednjih radnih dana u martu.

 

- Ovu odredbu uskladili smo sa Zakonom o srednjoj školi jer se do sada dešavalo da jedni imaju raspust u martu, a drugi u aprilu. Inače, proljetni raspust imaju sve evropske zemlje osim Turske i Crne Gore, tako da trebamo imati i mi - istakao je Sinanović.

Sinanović: Realan zakon

Usaglašen sa sindikatom 


Prijedlog zakona o osnovnoj školi u potpunosti je usaglašen sa Sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK.

- U punom kapacitetu učestvovali smo u izradi ovog dokumenta. Ne mislimo da ima ikakvih stvari koje bi se u ovom trenutku trebale mijenjati. Imajući u vidu finansijsku situaciju u ZDK, do nekih rješenja koja su predlagana trenutno nije moguće doći. Ukoliko se to stanje promijeni, svakako da ćemo i mi biti za to da se osiguraju mnogo bolji uvjeti za rad, kako učenika tako i nastavnika - kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata.

Šatorović: Bolji uvjeti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.